"Eu am să mă consult pe 5 mai, când o să ne vedem la Parlament – 5, 6 şi 7 mai sunt zile de lucru în plenul Camerei Deputaţilor -, o să mă consult cu liderii politici, pentru că noi am avut o declaraţie a preşedinţilor de comisii de politică externă la momentul respectiv şi eu cred că astăzi putem să luăm o decizie cu privire la o declaraţie mult mai fermă, pentru că lucrurile acolo au evoluat, nu în zona în care noi ne dorim. Se creează o instabilitate în flancul nostru estic, suntem preocupaţi ca membru euro-atlantic şi membru european, suntem preocupaţi faţă de siguranţa şi securitatea românilor în România, suntem preocupaţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că poate afecta aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Nu în ultimul rând, obligaţia noastră este să asigurăm securitatea Uniunii Europene în acest flanc. Şi atunci când ai un focar de acest gen la graniţa estică, trebuie să iei împreună cu partenerii tăi euro-atlantici toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în zonă", a declarat Valeriu Zgonea la RFI.

El consideră că ceea ce se întâmplă în ţara vecină afectează parcursul european al Ucrainei, dar şi al Republici Moldova.

"Voi propune o dezbatere pe această temă, care mi se pare extrem de importantă în acest moment, cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina, care afectează parcursul european al Ucrainei, dar afectează şi parcursul european al Republicii Moldova. Bineînţeles că, într-un moment în care noi trebuie să ne gândim la crearea locurilor de muncă, la asigurarea prosperităţii românilor, trebuie să ne gândim şi la spaţiul securitar pe care trebuie să-l asigurăm cetăţenilor români şi cetăţenilor europeni", a mai  spus Zgonea.