Evenimentul Zilei > Actualitate > ZECI DE OAMENI au fost SALVAȚI DE LA ÎNGHEȚ. Sute de AMENZI pentru drumari și pentru ȘOFERII care nu au avut ANVELOPE DE IARNĂ
ZECI DE OAMENI au fost SALVAȚI DE LA ÎNGHEȚ. Sute de AMENZI pentru drumari și pentru ȘOFERII care nu au avut ANVELOPE DE IARNĂ

ZECI DE OAMENI au fost SALVAȚI DE LA ÎNGHEȚ. Sute de AMENZI pentru drumari și pentru ȘOFERII care nu au avut ANVELOPE DE IARNĂ

În ultimele 48 de ore, 42 de persoane fără adăpost au fost salvate de la îngheț, după ce polițiștii i-au luat de pe străzi și i-au condus în adăposturi. Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în ultimele două zile, pe fondul menținerii codului galben de ninsori și vânt puternic, peste 6.700 de polițiști au acționat pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo. Oamenii legii au amendat drumarii care nu au luat măsuri de deszăpezire dar și sute de șoferi care nu aveau anvelope de iarnă sau nu utilizau dispositive antiderapante omologate.

Măsurile special luate de Poliția Română vin ca urmare a videoconferinței organizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, duminică, 3 ianuarie a.c., în cadrul căreia ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a cerut  o reacție imediată a tuturor structurilor responsabile în contextul atenționării de Cod Galben de ninsori și vânt puternic la nivelul întregii țări. Șeful Poliției Române, chestor de poliție Bogdan Despescu a dispus ca, la nivel național, peste 6.700 de polițiști să acționeze pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo.

În ultimele 48 de ore, polițiștii au acționat cu 3.317 mijloace auto, pentru nu avea persoane înzăpezite, blocate în trafic și expuse unor situații de risc, precum și pentru informarea populației, a conducătorilor auto, în ceea ce privește circulația rutieră pe drumurile publice.

De asemenea, au fost salvate de la îngheț 42 de persoane fără adăpost, care au fost identificate și transportate la centrele sociale, de către unitățile de Ambulanță.

În această perioadă au fost aplicate aproape 300 de sancțiuni contravenționale, atât conducătorilor auto pentru nerespectarea regulilor de circulație în condiții de iarnă (lipsă anvelope de iarnă, neutilizarea dispozitivelor omologate antiderapante), dar și administratorilor de drumuri, pentru neintretinerea carosabilului.

Anvelopele de iarnă și dispozitivele antiderapante sunt obligatorii

Întrucât până astăzi la prânz este în vigoare o informare meteorologică potrivit căreia vremea se va menţine rece în toată ţara, se vor înregistra temperaturi coborâte (ger noaptea şi dimineaţa) și există riscul formării poleiului (atenționare nowcasting pentru județele Tulcea și Constanța, până la ora 09.25), Poliția Română  recomandă conducătorilor auto să ruleze cu viteză adaptată în funcţie de starea carosabilului şi să mărească distanţa în mers.

De asemenea, polițiștii le reamintesc că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive omologate antiderapante.

Înainte de a porni la drum, călătorii sunt sfătuiți să se informeze cu privire la condițiile meteo în vigoare pe traseul pe care îl aleg, cu privire la orarul de zbor sau cu privire la mersul trenurilor.