Evenimentul Zilei > International > Zeci de mii de vizoni contaminați cu COVID, masacrați în Olanda
Zeci de mii de vizoni contaminați cu COVID, masacrați în Olanda

Zeci de mii de vizoni contaminați cu COVID, masacrați în Olanda

În luna mai, doi angajați de la o fermă de creștere a vizonilor au contractat coronavirus. OMS a presupus că ar putea fi primul caz de transmitere de la animal la om.

Mai multe cazuri de COVID-19 au fost semnalate la vizoni din 20 de crescătorii din Olanda, de la începutul pandemiei, fapt care a dus la uciderea a zeci de mii de exemplare din aceste mici mamifere cu blană foarte prețioasă, a declarat luni, 6 iulie 2020, ministrul batav al Agriculturii, citat de AFP.

Autoritățile olandeze au început masacrul la debutul lui iunie, după constatarea primelor cazuri de contaminări, pentru a evita răspândirea bolii.

„În total, au fost constatate contaminări la 20 de crescătorii de vizoni din Olanda”, a arătat într-un comunicat Ministerul olandez al Agriculturii.

În 18 din cele 20 de crescătorii, toate animalele au fost ucise, urmând ca vizonii din ultimele două să fie uciși în orele următoare, a precizat ministerul, care a explicat că numai la ultima fermă unde au fost depistate cazuri de infectare cu noul coronavirus sunt inventariate 12.000 de femele de reproducere.

Autoritățile olandeze au stabilit în luna mai mai că doi dintre angajații de la o fermă de creștere a vizonilor au contractat „foarte probabil” COVID-19 de la vizoni pe care îi îngrijeau.

Aceste două persoane sunt susceptibile a fi „primele cazuri de transmitere” a noului coronavirus de la animal la om, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Guvernul olandez a interzis apoi transportul acestor animale și a introdus obligativitatea testării generale la toate fermele de vizoni din țară, unde aceste animale înrudite cu nurca, dar de o talie mai mare decât aceasta, sunt crescute pentru blana lor.

În 2016, instanța supremă a Olandei a dispus închiderea tuturor fermelor de creștere a vizonilor până în anul 2024.

La o populație de 17 milioane de locuitori, Olanda a înregistrat până pe 6 iulie, 50.621 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și 6.127 de decese. Guvernul olandez a efectuat un număr de 616.376 de teste pentru depistarea COVID-19, ceea ce reprezintă o rată de 35.971 de teste la un milion de locuitori.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: