Zeci de elevi din Vâlcea merg la şcoală cu căruţa

Zeci de elevi din Vâlcea merg la şcoală cu căruţa

Elevii din comuna Fârtăţeşti, judeţul Vâlcea, vin la scoală pe jos sau cu căruţa din cauză că, de două zile, microbuzele şcolare nu mai circulă. La această situaţie s-a ajuns şi ca urmare a comasării şcolilor, la cele două unităţi din comună învăţând aproape 300 de elevi ce provin din 20 de sate, unele situate la 12 kilometri distanţă.

Părinţii micuţilor au încercat să le ofere o alternativă, fie cu maşina, bicicleta sau căruţa, dar cei mai mulţi şcolari sunt nevoiţi să vină pe jos.

"În fiecare dimineaţa, la ora 6.30, o pregătesc pe fetiţa mea pentru grădiniţă, adăp calul şi umflu roţile la căruţă. După ce totul e gata, plec prin sat să adun copiii care nu au cu ce să ajungă. Am vreo zece prichindei pe care îi duc şi-i aduc de la şcoală, zilnic fac 12 kilometri. Ajutor îmi este cumnata mea care îi supravegează pentru că eu trebuie să ţin hăţurile", povesteşte Maria Ioardache, din satul Giuleştii de Sus. Niţu Marinică, din satul Dejoi, are trei copii la şcoală, pe care îi aduce zilnic câte şase kilometri cu maşina. "Pe lângă ai mei mai iau încă trei - patru, nu-i pot lăsa pe jos. Îmi pare rău de ei că sunt mici, drumul este lung. Ne descurcăm greu, benzina este scumpă, iar microbuzele şcolare stau parcate în faţa primăriei în loc să transporte elevii", spune supărat părintele. Nu sunt fonduri suficiente

Primăria a anunţat conducerea unităţilor de învăţământ din comună că transportul şcolar va fi suspendat începând cu data de 15 noiembrie. "Noi am anunţat inspectoratul şcolar şi aşteptăm să se rezolve situaţia. Vreo 40 de elevi care locuiesc în satele îndepărtate: Căteţu, Dejoi, Giuleştii de Sus, Afânata, nu au prea venit la şcoală zilele astea, iar noi am fost înţelegători", susţine Alexandru Buşu, directorul şcolii din satul Rusăneşti. În urmă cu patru zile transportul şcolar a fost suspendat din ordinul primarului, care nu vrea să mai lase şoferii să circule cu microbuzele supraaglomerate. În plus, administraţia locală nu mai are bani de motorină, datoriile se ridică la peste 15.000 de lei, şi nici pentru de licenţa de traseu care ar costa 5.000 de lei pentru fiecare microbuz. "Autoritatea Rutieră Română ne-a notificat că nu mai avem voie să circulăm cu microbuzele fără licenţă, iar poliţia rutieră este pusă pe noi cu amenzi dacă ne prinde cu mai mulţi copii decât prevede numărul de locuri. Ori pentru a transporta legal şi în siguranţă cei aproape 300 de elevi, ar trebui să fac zilnic 35 de curse, iar consumul de motorină ar depăşi o jumătatate de tonă pe zi", susţine primarul Nicolae Voicescu. Anchetă a inspectoratului

Ne puteți urmări și pe Google News

Edilul suţine că pentru a rezolva problema transportului elevilor, primăria are nevoie de un autocar cu 50 de locuri sau de încă două microbuze. "Comuna este foarte mare, traseele microbuzelor sunt unul de 200 de kilometri şi unul de 150 de kilometri, nu fac faţă cu două maşini. Am anunţat din aprilie că nu voi putea să asigur transportul elevilor. Până acum am mers pe riscul meu cu maşinile încărcate la refuz cu elevi, acum nu se mai poate. Dacă se întâmplă vreun nenorocire, intru în puşcărie", conchide Nicoale Voicescu. Inspectoratul Şcolar Vâlcea a demarat o anchetă pentru a găsi o soluţie de deblocare urgentă a situţiei.