Acest zbor reprezintă unul dintre cele mai descumpănitoare mistere ale celui de-al Doilea Război Mondial, rămânând întrebarea de ce tocmai un oficial de rang înalt a făcut un zbor bizar către Marea Britanie, aparent încercând să încheie un acord de pace?

Adjunctul lui Hitler a plecat din Germania într-un luptător Me-110 pe 10 mai 1941. Apoi s-a parașutat deasupra Scoției înainte ca avionul să se prăbușească, planificând să-l găsească pe ducele de Hamilton la casa sa din apropiere, gândindu-se că acesta va ajuta la deschiderea negocierilor.

În schimb, Hess a fost capturat și închis în Turnul Londrei, ulterior primind o condamnare pe viață pentru crime de război în cadrul proceselor de la Nürnberg. Dar, 80 de ani mai târziu rămâne întrebarea: era singur într-o misiune atipică sau mai era ceva la mijloc ?

Hitler știa?

S-a spus că dictatorul  Adolf Hitler a fost furios când a descoperit acțiunea întreprinsă de Hess, ordonând să fie împușcat dacă se va întoarce vreodată în Germania. Dar ar fi reușit Hess să facă acest zbor fără pic de ajutor ?

Un jurnalist care i-a întâlnit pe amândoi a crezut că liderul nazist, care era pe punctul de a invada Uniunea Sovietică, a vrut să ofere premierului britanic Winston Churchill, oferta pentru pace sau o alianță împotriva comuniștilor, scrie DailyStar. 

În timp ce un caiet al unui asociat Hess sugerează că Hitler a autorizat misiunea, o scrisoare care ar fi fost lăsată lui Hitler de Hess sugerează că nu știa.

O încercare de lovitură de stat

Povestea spune că Hess credea că ducele de Hamilton s-a opus războiului și va contribui la înființarea unui nou guvern britanic care să reușească să negocieze. Cu toate acestea, nu există dovezi că ofițerul ar fi fost un simpatizant nazist.

Oare Hess ar fi vrut să se întâlnească cu ducele de Kent, fratele mai mic al regelui, care, sugerat într-o carte, făcea parte dintr-un complot pentru răsturnarea lui Churchill și pentru încheierea unui tratat cu Germania? Ducele a murit într-un misterios accident de avion în 1942.