”Catastrofa a avut loc în spaţiul aerian al Ucrainei, care poartă întreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat”, a declarat ministrul Şoigu, într-o întâlnire la Moscova, cu omologul său malaezian Hishammuddin Hussein.

”Am convingerea că dacă Ucraina şi-ar fi rezolvat problemele interne fără să recurgă la forţele armate, fără acea vărsare de sânge care a fost luna trecută, fără a utiliza artilerie grea, inclusiv rachete, fără utilizarea aviaţiei – avioane, elicoptere, de atac la sol, de luptă – sunt convins că această tragedie nu s-ar fi întâmplat”, a declarat Şoigu, citat de ITAR-TASS.

”Ancheta trebuie să fie independentă şi imparţială, iar rezultatele sale ar trebui să fie aduse la cunoştinţa întregii comunităţi internaţionale”, a declarat ministrul rus, care a prezentat din nou condoleanţe în legătură cu moartea pasagerilor zborului MH17 şi personal ministrului malaezian al apărării. Acesta şi-a pierdut câţiva apropiaţi în tragedia produsă în estul Ucrainei.

Ministrul malaezian al apărării efectuează miercuri o vizită la Moscova, la o zi după publicarea unui raport preliminar privind circumstanţele prăbuşirii Boeing 777, cu 298 de persoane la bord, la 17 iulie în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebeli.

Kievul susţine că a reperat cu câteva zile înainte de castastrofă intrarea pe teritoriul său din Rusia a unui sistem avansat de rachete. De altfel, ipoteza principală în cazul accidentului aviatic din iulie este aceea că rebelii ar fi doborât avionul cu rachetă sol-aer, confundându-l cu un avion de luptă ucrainean.