Evenimentul Zilei > EVZ Special > Yves Montand în mijlocul muncitorilor și muncitoarelor de la Fabrica de confecții Gheorghe Gheorghiu-Dej
Yves Montand în mijlocul muncitorilor și muncitoarelor de la Fabrica de confecții Gheorghe Gheorghiu-Dej

Yves Montand în mijlocul muncitorilor și muncitoarelor de la Fabrica de confecții Gheorghe Gheorghiu-Dej

Directorul Agenției Literare și Artistice Pariziene semna, la 14 noiembrie 1956, o adresă către vicepreședintele Comitetului pentru Relații Culturale cu Străinătatea, transmisă prin intermediul Ambasadei R.P. Române la Paris, prin care era semnalata anularea turneului pe care celebrul cântăreț și actor francez Yves Montand ar fi urmat să îl efectueze în România, ca etapă a unui turneu în țările din lagărul comunist.

Se invoca diplomatic motivul „evenimentelor internaționale și al situației interne din Franța”, precizându-se că este posibil ca în perioada imediat următoare vedeta franceză să își reconsidere decizia.

De fapt, motivele reale se pot lesne deduce din contextul politic al perioadei octormbrie-noiembrie 1956: în octombrie 1956, Varșovia fusese înconjurată de Armata Roșie, care amenința să ocupe orașul pentru a înăbuși dorința de libertate a polonezilor, iar la 4 noiembrie avea loc invazia sovietică în Ungaria, revoluția anti-comunistă din această țară fiind sângeros reprimată.

Cu toate acestea, Yves Montand, membru și militant al Partidului Comunist Francez, va relua și va concretiza proiectul în doar o lună, probabil în urma insistențelor autorităților comuniste, plecând în turneu în decembrie 1956, cu toate că noua decizie era aprig comentată în Franța.

Prima etapă a turneului s-a desfășurat la Moscova, continuând pentru alte două săptămâni  în alte orașe din Uniunea Sovietică și apoi cîte o saptamîână la Varșovia, Berlinul de  Est, Praga, Budapesta, Bucuresti, Belgrad, Sofia, terminându-se în martie 1957.

Pe 20 februarie 1957, actorul și cântărețul francez, pe atunci în vârstă de 35 de ani, ajungea la București împreună cu soția sa, faimoasa actriță Simone Signoret.

Yves Montand a susținut două recitaluri la Sala Sporturilor Floreasca, o clădire cu o capacitate de 3.000 de locuri, construită în anii 1949-1950, cea mai încăpătoare din Bucureşti la vremea respectivă.

În tradiția vizitelor organizate de autoritățile comuniste, vedeta a făcut și o vizită de lucru la Fabrica de confecții „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, unde s-a întreținut cu angajații și a susținut un mic recital în sala de festivități.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric

Publicat in categoriile: EVZ Special, Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: