Evenimentul Zilei > International > A început Festivalul câinilor de la Yulin, China:Mii de patrupede urmează sa fie sacrificate
A început  Festivalul câinilor  de la Yulin, China:Mii de patrupede urmează sa fie sacrificate

A început Festivalul câinilor de la Yulin, China:Mii de patrupede urmează sa fie sacrificate

Tradiționalul Festival al cărnii de câine, care va avea loc începand cu ziua de azi, în Yulin, Regiunea Autonomă Guangxi Zhuang din sudul Chinei, are loc fără fastul din anii precedenți, ca urmare a presiunii exercitate de activiștii pentru drepturile animalelor și a faptului că administrația locală păstrează o anumită distanță față de acest eveniment din ce în ce mai controversat.

Multe restaurante au acoperit acum litera din alfabetul chinez care înseamnă „câine“ din meniurile lor sau pur și simplu au schimbat denumirea, pentru a nu-i ofensa pe activiștii pentru drepturile câinilor, care pot recurge la mijloace violente pentru a opri tradiția locală veche de secole.

Carnea de câine încă se mai găsește în piețele din Yulin, dar câinii sunt sacrificați în afara orașului, în cadrul pregătirilor pentru festivalul anual al cărnii de câine, o mare diferență față de anii trecuți,  când câinii au fost uciși în spațiile publice și carnea gătită și mâncată în spiritul sărbătorii.

Festivalul începe în mod oficial odată cu solstițiul de vară, care cade miercuri, în acest an. Conform obiceiurilor locale și teoriei medicinei tradiționale chineze, carnea de câine este hrănitoare și ajută la protejarea oamenilor de boli obișnuite în timpul verii.

Autoritățile locale din China obișnuiesc să promoveze cu entuziasm festivalurile și obiceiurile locului, pentru a stimula PIB-ul, dar prefectura din Yulin a fost întotdeauna precaută cu privire la festivalul cărnii de câine, pe care nu l-a promovat niciodată în mod oficial, în ciuda marelui potențial de a face bani.

Publicul chinez, în special clasa de mijloc urbană, are aceiași perspectivă asupra drepturilor animalelor ca și omologii lor occidentali, dar tradiția mâncatului cărnii de câine a continuat. Oameni din alte orașe ale regiunii Guangxi sau din provincia vecină Guangdong s-au adunat în Yulin pentru a gusta delicatesele locale. Pentru mulți chinezi, consumul de carne de câine nu este o problemă și nu se limitează doar la orașul Yulin.

 „Consumul de carne de câine este o tradiție de lungă durată în Yulin. La noi, consumul de câine este același lucru ca și consumul de pește sau pui. Ați văzut iubitorii de pui care să încerce să oprească oamenii de la a consuma pui?“, a declarat un localnic, care s-a recomandat cu numele de Liang.

Localnicii au spus că se simt iritați de activiștii pentru drepturile animalelor. Și pe site-urile de social media din China, de asemenea, cetățenii au dezbătut aprins asupra activismului legat de festival și de drepturile animalelor. Deși sentimentele sunt aprinse împotriva consumului de carne de câine, au apărut unele întrebări cu privire la motivul activiștilor sau dacă metoda lor de salvare a câinilor este fezabilă.

Un voluntar de la Hushengyuan, o organizație pentru protecția animalelor care își desfășoară activitatea în Yulin, a declarat pentru Global Times că au cheltuit aproape 60.000 de yuani pe zi și au salvat între 300 și 400 de câini, fondurile lor provenind în principal din donații online.

Activiștii pentru drepturile animalelor susțin, de asemenea, că mulți dintre câinii care urmează a fi consumați sunt furați sau sunt câini vagabonzi, astfel că nu au trecut prin carantină. „Pentru a avea cât mai mulți câini, hoții folosesc chiar otravă“, a declarat activistul Yun Kong.

Cu toate acestea, un vânzător de carne de câine din piața Dongkou, din Yulin, susține că toată carnea de câine vândută pe piață a fost autorizată de agențiile locale pentru siguranța alimentară și că a cumpărat doar câini crescuți special pentru a fi mâncați, nu pentru a fi animale de companie.

Liu Lang, șeful Asociației din Beijing de Medicină Veterinară pentru Animale Mici, a explicat într-un raport făcut public că este imposibil să se crească pisici sau câini pentru consumul alimentar, din cauza costurilor legate de hrană și vaccinare.