Propunerea comuniștilor pregătește calea lui Xi să rămână în funcție pe termen nelimitat. Este cea mai recentă măsură luată de partid care semnalizează dorința lui Xi de a rupe tradițția.

Comitetul Central al partidului a propus eliminarea termenului limită pentru președintele țării, pregătind, astfel, terenul pentru ca acesta să poată rămâne în funcție și după anul 2023.

De când a preluat pentru prima oară mandatul de președinte, acum mai bine de cinci ani, Xi a reformat radical partidul, a dat jos lideri importanți, care erau, cândva, de neatins, ca parte a celebrei sale lupte anticorupție.

Anunțul făcut ieri, transmis de agenția de stat Xinhua, dădea puține detalii, dar propunea eliminarea din Constituție a expresiei „președintele și vicepreședintele Chinei nu vor avea dreptul la mai mult de două mandate consecutive”.

Xi Jinping își va atinge, în sfârști, obiectul pentru care a intrat în politică – acela de a fi Mao Zedong al secolului 20”, spune Willy Lam, analist politic la Universitatea Chineză din Hong Kong, referindu-se la fondatorul Chinei comuniste, scrie Daily Mail.

Xi (64 de ani) a devenit cel mai puternic lider chinez, de la Mao, în aniii 1970, la Congresul Partidului Comunist de anul trecut, când numele lui și teoria sa politică au fost introduse în Constituție, și el a obținut al doilea mandat ca secretar general.

Xi a preluat controlul asupra unor funcții importante la nivel politic și economic, încălcând regulile din ultimii 20 de ani privind conducerea colectivă.

„Ceea ce s epetrece acum este foarte periculos, pentru că motivul pentru care Mao Zedong a făcut o greșeală după alta este că în China, la vremea respectivă, era un one man show”, a spus Lam. El a adăugat că din păcate deja ceea ce spune Xi Jinping este lege, nu mai există control și echilibru.

În 5 martie, în Parlament, Xi urmează să fie votat din nou președinte, după ce a devenit, din nou, președintele Partidul Comunist. Probabil tot atunci va fi aprobată și propunerea de eliminare a limitării mandatelor. Aceste mandate limitate sunt în vigoare din 1982, când au fost incluse în Constituție, fiind abolită prevederea privind numirea pe viață. Va fi citată, ca argument, viziunea lui Xi Jinping de a instaura o societate prosperă, modernă până în 2050.

„Justificarea teoretică a eliminării limitării mandatelor este faptul că țara are nevoie de un lider capabil, vizionar, care să conducă China pe baza unui plan de mai multe decenii”, a mai explicat Lam.

„Dar alt aspect este că poate fi vorba doar despre o megalomanie de tip Mao Zedong, președintele fiind convins că este cel mai potrivit să devină împărat pe viață”m, a conchis el.