Evenimentul Zilei > International > Xi Jinping, ridiculizat de Mike Pompeo?! Înfruntarea coloșilor și cenzura din China
Xi Jinping, ridiculizat de Mike Pompeo?! Înfruntarea coloșilor și cenzura din China

Xi Jinping, ridiculizat de Mike Pompeo?! Înfruntarea coloșilor și cenzura din China

O postare pe Twitter a secretarului de stat american, Mike Pompeo, a dat naștere unui val de speculații.

Internauții s-au întrebat dacă Mike Pompeo încearcă astfel să trimită un mesaj guvernului chinez.

Mike Pompeo a postat o fotografie a câinelui său Mercer, înconjurat de „toate jucăriile preferate”. Jucăria care se vede în prim-plan este cunoscutul ursuleț Winnie the Pooh.

Postarea a stârnit multe reacții, mai ales că Winnie the Pooh este un personaj drăgălaș de desene animate, pe care Guvernul de la Beijing l-a cenzurat, din cauză că internauții au folosit meme-uri cu ursulețul, pentru a-l satiriza pe liderul Xi Jinping. De unde și întrebarea unui internaut: nu cumva SUA se „joacă” cu China?

Utilizatorii de rețele sociale din China nu au prea multă dragoste pentru Mike Pompeo, considerându-l „regele minciunii”.

Cu toate acestea, este probabil ca ei să vorbească mult despre această postare, dat fiind faptul că poreclele care fac referire la liderul chinez sunt cenzurate.

„Fără bancuri cu Șefu’!” – O sosie a lui Xi Jinping cenzurată pe TikTok

Regimul comunist se teme că asemănarea cântărețului Liu Keqing cu președintele Chinei ar putea duce la ironii pe seama celui din urmă.

Cântărețul liric Liu Keqing nu are nici un fel de ambiție politică și, cu atât mai puțin, nu este un opozant al regimului. Totuși, de doi ani, el se confruntă cu un veritabil calvar pe internet.

Pe aplicația TikTok, contul muzicianului a fost șters de trei ori în ultimii doi ani, scrie Le Figaro. Motivul este teama autorităților chineze că asemănarea sa fizică cu Xi Jinping ar putea fi motiv de bancuri și ironii.

Asemănarea dintre cei doi este semnificativă: au aceeași înălțime (1,81 m), aceeași corpolență, o față și o tunsoare similare. Amândoi au vocea gravă. Doar câțiva ani îi separă: Liu are 63 de ani, în timp ce Xi a prins al 67 fir de trandafir în buchetul vieții cu câteva săptămâni în urmă.

Aceste asemănări sunt suficiente pentru ca artistul să fie acuzat pe platforma TikTok de „violare de imagine”. Aceasta, în condițiile în care trăiește în Germania și nu în China.

Liu Keqing este un cântăreț de succes, laureat a numeroase distincții, cum ar fi Marele Premiu Maria Callas sau câștigător al Concursului Internațional de Operă Pavarotti.

Totuși, de unde această temere a autorităților chineze? Pe rețelele sociale, Liu, un ins cât se poate de serios, nu publică decât video-uri din concerte, vocalize sau cursuri de interpretare online.

Însă are o uriașă comunitate de fani: 300.000. Un motiv care, cuplat cu asemănarea mare cu liderul comunist, face Beijingul să se tremure din cauza posibilelor ironii și batjocuri.

În 2017, personajul de desene animate Winnie Ursulețul, a fost cenzurat în China, din cauza unei presupuse asemănări cu același Xi Jinping.

Comparația dintre ursuleț și dictator a fost reluată în buclă pe Weibo, rețeaua socială chineză.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: