Evenimentul Zilei > Actualitate > Wyatt Earp, povestea legendarului pistolar
Wyatt Earp, povestea legendarului pistolar

Wyatt Earp, povestea legendarului pistolar

Viasat History difuzează astăzi, de la ora 21.00, un documentar despre viaţa celebrului personaj, din tinereţe şi până la moarte.

Wyatt Earp (1848 – 1929), o legendă a Vestului Sălbatic, a fost portretizat în nenumărate filme şi seriale TV de către mari actori de la Hollywood, printre care Henry Fonda, Jimmy Stewart ori Kevin Costner.

Însă niciunul dintre scenariile filmelor nu a reuşit să surprindă în totalitate complexitatea şi defectele unui om a cărui viaţă a fost o reflecţie a politicii, justiţiei şi oportunităţilor economice din Vest. Acesta este rolul documentarului lui Rob Rapley, de a arăta, pe baza unor documente, adevărul.

A devenit erou popular în timpul Marii Crize

După moartea lui Wyatt, americanii, loviţi de Marea Criză, l-au transformat în eroul popular din povestea americană despre cucerirea Vestului Sălbatic.

Câţiva istorici şi scriitori vor detalia viaţa personajului, încă din tinereţea lui şi până la momentele sale de glorie.

Documentarul "Wyatt Earp" (producţie SUA, 2010) a fost regizat, scris şi produs de Rob Rapley, cunoscut şi pentru seriile "The American Experience" şi "Freedom Rider", şi nominalizat la Premiile Emmy (1997) pentru producţia "Great Performances: Bobby McFerrin: Loosely Mozart, the New Innovators of Classical Music".

Două filme după ’90

Dintre toate ecranizările despre celebrul pistolar, "Tombstone" (1993) şi "Wyatt Earp" (1994) au fost cele mai cunoscute de publicul larg. "Tombstone", în regia lui George Cosmatos, cu Kurt Russell în rolul principal, a fost apreciat prin două nominalizări la premiile MTV Music.

Pelicula din 1994, regizată de Lawrence Kasdan, a primit o nominalizare la Oscar şi a câştigat un premiu la Western Writers of America. Personajul principal a fost interpretat de Kevin Costner.