Washingtonul sugerează un boicot al Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2022

Washingtonul sugerează un boicot al Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2022 Sursa: arhiva EVZ

Departamentul de Stat al SUA a anunțat, marți, că dorește să discute această posibilitate cu aliații săi, deoarece presiunea din partea ONG-urilor creşte, în special cu privire la problema uigurilor.

Statele Unite au anunțat că analizează o discuție cu aliații lor cu privire la boicotarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022, pe măsură ce creşte presiunea din partea grupurilor pentru drepturile omului și a politicienilor. "Este ceva ce vrem cu siguranță să discutăm", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price, marți, 6 aprilie, când a fost întrebat dacă Statele Unite au în vedere un boicot comun cu aliații săi.

"Credem că o abordare coordonată ar fi nu numai în interesul nostru, ci și în interesul aliaților și partenerilor noștri", a spus el, fără a dezvălui poziția administrației cu privire la această problemă. Mai târziu, după-amiaza, Ned Price a scris pe Twitter: "După cum am menționat, nu avem niciun anunț de făcut cu privire la Jocurile Olimpice de la Beijing. 2022 este încă departe, dar vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri pentru a ne defini preocupările comune și a stabili abordarea noastră comună față de Partidul Comunist Chinez".

Mai multe grupuri militante, precum și politicieni republicani și-au intensificat recent apelul pentru un boicot american al Jocurilor Olimpice de la Beijing. Aceștia se bazează în parte pe mai multe ONG-uri și țări care acuză China că i-au persecutat pe musulmanii uiguri, în special prin plasarea lor în tabere de internare unde membrii acestei minorități sunt supuși, conform mărturiilor supraviețuitorilor, la diferite forme de abuz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administrația președintelui Joe Biden nu a exclus niciodată posibilitatea unui boicot al Jocurilor Olimpice, fără a anunța o direcție fermă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, în februarie, că administrația se va consulta cu Comitetul Olimpic al SUA în această privință. La rândul său, Beijingul denunță apelurile la boicot și respinge orice acuzație de genocid împotriva uigurilor, prezentând presupusele tabere de internare ca "centre de formare profesională" .

Statele Unite au boicotat Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980 după ce URSS a invadat Afganistanul, în timp ce blocul sovietic a răspuns patru ani mai târziu cu un boicot la Jocurile Olimpice de la Los Angeles.