Părintele lui Ajax Amsterdam este Floris Stempel. După o întâlnire cu niște prieteni ai săi în cafeneaua East India, acesta a luat decizia, în dimineața următoare, de a înființa o echipă numită „Football Club Ajax”. Era într-o duminică, pe 18 martie 1900.

Prima emblemă a echipei era poziționată într-un cerc în care era desenat un fotbalist cu mingea la picior, îmbrăcat într-un echipament alb, cu o dungă roșie verticală pe cămașa de joc, și cu ciorapi negri. După 11 ani, designerii au decis să modifice emblema, dar fără să-i schimbe forma. De această dată, jucătorul din interiorul stemei avea un tricou în dungi roș-albe, tot verticale, dar cu pantaloni scurți negri și ciorapi la fel. Dar și un jucător îmbrăcat la fel apărea deja pe embelma Spartei Rotterdam.

Ajax s-a întors în Grecia și a cules laurii fotbalului

În 1928, la împlinirea a 25 de ani de la înființarea echipei, directorii clubului au făcut un pas radical și au schimbat complet logoul formației. Din stema veche nu s-au mai păstrat decât forma rotundă, precum și inscripția cu numele echipei. În centru a fost pus, din profil, Ajax, unul dintre eroii mitologiei greșecești care a fost descris în Iliada lui Homer ca fiind puternic, neînfricat și foarte inteligent. Ajax a luptat în numeroase bătălii, chiar și într-una alături de prințul troian Hector, fiind învingător de fiecare dată.

 

Stempel l-a ales pe Ajax, deaorece semnifică invincibilatea. Spre deosebire de marea majoritate a personajelor din mitologia greacă, Ajax a rămas neînvins, luându-și propria viață. Dacă veți da vreodată zoom pe logoul echipei, veți putea sesiza câteva figuri pe pălăria lui Ajax. Unul dintre ei, un centaur, este probabil Chiron, cel care l-a antrenat pe Ajax, celălalt ar putea fi Ahile, vărul lui Ajax, care a fost instruit și de Chiron. Din 1991, stema echipei a fost din nou schimbată, păstrându-l pe Ajax, dar cu mici retușuri.

Iată că, în 1987, echipa Ajax avea să triumfe pe tărâm grecesc. La Atena, gruparea olandeză a cucerit Cupa Cupelor, după o finală disputată cu Lokomotive Leipzig, scor 1-0, după reușita „titanului” Marco van Basten. În istoria clubului Ajax se regăsesc și românii Ștefan Kovács (antrenor), Cristian Chivu, Nicolae Mitea, Bogdan Lobonț, george Ogăraru și Răzvan Marin

Cine este Ajax Amsterdam din 1900 până în prezent?

– Campioana Olandei, cu 33 de titluri

– Cupa Olandei: 18

– Supercupa Olandei (Johan Cruijff Shield): 8

– Cupa Intercontinentală: 2

– Liga Campionilor: 4

– Cupa UEFA: 1

– Cupa Cupelor: 1

– Supercupa Europei: 2