ANM anunță că vremea se schimbă radical în următoarele două săptămâni.

Primele două săptămâni din luna martie vor fi caracterizate de o vreme foarte schimbătoare.

Valorile termice vor creşte sesizabil în primele zile, dar vor scădea brusc în cea de-a doua săptămână.

În Banat, la începutul primei săptămâni, valorile termice diurne vor fi în creştere.

În perioada 3 – 5 martie vremea va fi caldă, cu maxime de 14 – 16 grade Celsius.

Urmează apoi o răcire bruscă, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 6 – 7 grade.

După 9 martie, temperaturile se apropie de normalul perioadei. Avem parte de 10 – 11 grade Celsius. Temperaturile minime se vor situa în medie între 0 şi 2 grade, cu excepţia nopţilor din perioada 7 – 10 martie, când vor fi mai scăzute, spre medii de la -3 la -2 grade.

În Crişana, temperaturile cresc în primele zile și avem parte de maxime cuprinse între 12 – 14 grade Celsius. Din nou urmează o răcire bruscă și temperaturile scad la 6 grade.

Începând cu data de 9 martie, regimul termic va fi în uşoară creştere. Avem temperaturi medii 10 – 11 grade.

Temperaturile minime se vor situa în medie între -1 şi 2 grade, mai puţin în nopţile din perioada 7 – 10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii ce vor oscila între -5 şi -2 grade.

ANM: vremea se schimbă radical în România

În Transilvania, la începutul primei săptămâni avem temperaturi maxime de până la 12 grade Celsius.

Urmează o perioadă în care se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 3 – 5 grade, în intervalul 6 – 8 martie.

După 9 martie avem temperaturi maxime de până la 7 – 8 grade.

Temperaturile minime se situează în medie între -4 şi -2 grade, dar în nopţile din perioada 7 – 10 martie acestea vor fi mai scăzute,  -8 şi -5 grade.

În Maramureş, în primele zile avem parte de temperaturi de 10 – 12 grade Celsius. Acestea scad apoi, iar valorile ajung în jurul de 8 grade Celsius.

Temperaturile minime se vor situa în medie între -2 şi 1 grad, cu excepţia nopţilor din perioada 7 – 10 martie, când vor fi mai scăzute, spre medii de la -6 şi -4 grade.

În regiunea Moldovei, în intervalul 1 – 4 martie, procesul de încălzire se va resimţi mai ales la valorile diurne, astfel încât media temperaturilor maxime va creşte de la 5 la 14 grade, în timp ce media temperaturilor minime va oscila uşor în jurul valorii de zero grade. Între 5 şi 7 martie se estimează răcirea vremii, spre o medie a maximelor de 3 – 4 grade şi a minimelor de la -4 la -3 grade. A doua săptămână va fi caracterizată de o creştere treptată a valorilor termice, cu mici variaţii de la o zi la alta, iar în intervalul 12 – 14 martie vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii martie, cu medii ale maximelor de 9 – 11 grade şi ale minimelor între -2 şi 0 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 5 – 7 martie şi în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

Temperaturi anormal de ridicate

În Dobrogea, temperaturile cresc de la 6 la 13 grade Celsius. Minimele se vor situa între 2 şi 4 grade Celsius.

Pe 6 şi 7 martie se estimează răcirea vremii. Temperaturile scad până la 5 grade şi minimele se situează între -1 şi 0 grade. Vremea se încălzește din nou apoi, și mercurul din termometre indică valori de 12 grade Celsius.

În Muntenia, vremea se va încălzi până pe data de 5 martie. Temperaturile sunt peste limitele normale. Avem parte de temperaturi situate între 8 – 16 grade Celsius.

Minimele sunt cuprinse între 0 și 2 grade. Vremea se răcește apoi, iar maximele ajung să fie de doar 6 grade Celsius.

Minima scade de asemenea și se situează la -3 grade Celsius. Vremea revine la normal în zilele următoare și temperaturile cresc din nou până în jurul valorilor de 10 grade Celsius.

În Oltenia, vremea se va încălzi în intervalul 1 – 5 martie, trecând peste normalul perioadei cu temperaturi maxime ce vor creşte, în medie, de la 10 la 16 grade.

Minimele sunt între zero şi 2 grade.

Răcirea prognozată pentru intervalul 5 – 7 martie va conduce la o medie a maximelor în jurul a 6 grade.

A doua săptămână va fi caracterizată de o creştere treptată a valorilor termice, cu mici variaţii de la o zi la alta. Avem parte de temperaturi de 9 – 11 grade şi minime în jurul a zero grade, arată ANM.

Citește și: Vremea Nou șoc termic anunțat de meteorologi, în fața căruia trebuie să fim pregătiți