Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea o ia razna în România! Temperaturi caniculare și ploi torențiale. Cod galben
Vremea o ia razna în România! Temperaturi caniculare și ploi torențiale. Cod galben

Vremea o ia razna în România! Temperaturi caniculare și ploi torențiale. Cod galben

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două atenționări meteorologice. Astfel, intră în vigoare de miercuri, atât un cod galben de instabilitate atmsferică, cât și un cod galben de caniculă.

ANM a emis pentru ziua de miercuri, 17 august, un cod galben de instabilitate atmosferică. Acesta va fi valabil în Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat

Meteorologii au emis și un cod galben de caniculă, valabil până vineri, 19 august, ce va fi însoțit de un disconfort termic ridicat. Acesta va fi valabil în regiunile vestice și sudice. Indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Prin urmare, miercuri, joi și vineri (17, 18 și 19 august), în regiunile vestice și sudice, va fi caniculă și disconfort termic ridicat.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, cu valori mai ridicate vineri, spre 39…40 de grade în vest și sud-vest. Minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.

Cum va fi vremea în Capitală

În Capitală, vremea va fi dominată de temperaturi ridicate, iar la sfârșitul zilei de miercuri vor avea loc și posibile averse, însoțite de descărcări electrice.

Potrivit meteorologilor, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 33…35 de grade, iar noaptea vor fi minime de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, cu posibile înnorări, averse şi descărcări electrice în seara zilei de miercuri . Vântul va sufla slab şi moderat.

Temperaturile sunt în creștere

Pentru finalul lunii august, meteorologii au precizat că temperaturile sunt în creștere, astfel încât, începând de vineri, media maximelor termice va ajunge să atingă 35…36 de grade, iar a minimelor 18…20 de grade. Între 20 și 23 august vor fi temperaturi de 27…29 de grade, iar minimele se vor încadra între 14…17 grade.