Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea în România. Weekend cu furtuni și vijelii. Harta cu zonele afectate
Vremea în România. Weekend cu furtuni și vijelii. Harta cu zonele afectate

Vremea în România. Weekend cu furtuni și vijelii. Harta cu zonele afectate

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că vremea va fi instabilă în vestul, sud-vestul, nordul și, parțial, în centrul țării, iar noaptea în jumătatea de vest a teritoriului.

În aceste regiuni vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil, izolat, cu aspect de vijelie. Cantitățile de apă vor fi local însemnate.

În est și sud-est, vremea va fi local călduroasă la amiază și în general frumoasă, doar izolat vor fi ploi de scurtă durată și descărcări electrice, iar vântul va sufla în general moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 grade și 33-34 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 și 20 grade, ușor mai ridicate pe litoral, până la 22 de grade.

În București, vremea se va menține predominant frumoasă, călduroasă la amiază. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar cea minimă va fi de 16-18 grade.

Cod galben şi Cod portocaliu

ANM a emis, vineri, mai multe avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată ce vor ajunge să afecteze jumătate din ţară, în intervalul 17 iulie, ora 14.00 – 19 iulie, ora 22.00.

De asemenea, în intervalul 17 iulie, ora 21:00 – 18 iulie, ora 10:00, un alt Cod galben de vreme instabilă a fost emis pentru  Oltenia, Banat, Crişana şi sud-vestul Transilvaniei. În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, cu averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Din punct de vedere pluviometric, ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20 – 25 l/mp şi, pe arii restrânse, 30 – 40 l/mp.

O avertizare Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ a intrat în vigoare vineri, la ora 23.00, şi va expira sâmbătă, la ora 9:00. În acest interval, în şase judeţe din Banat, sudul Crişanei şi vestul Olteniei şi al Carpaţilor Meridionali vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 30 – 40 l/mp şi, izolat, 50 – 60 l/mp.

Conform prognozei de specialitate, o altă avertizare Cod portocaliu va fi valabilă în perioada 18 iulie, ora 9.00 – 19 iulie, ora 22.00, în Oltenia, local în Transilvania, Maramureş şi la munte, unde sunt aşteptate averse cu caracter torenţial. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 40 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei şi vestul Carpaţilor Meridionali, 70 – 90 l/mp.

ANM a emis, totodată, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 18 iulie, ora 9:00 – 19 iulie, ora 22:00. Astfel, în perioada analizată, în vestul, sud-vestul şi centrul ţării, precum şi în zona de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi, izolat, grindină.

În plus, ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de peste 15 – 25 l/mp şi, izolat, 30 – 40 l/mp.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: