Evenimentul Zilei > Vremea > Alertă ANM! Cea mai ridicată temperatură din ISTORIE! S-a înregistrat în România
Alertă ANM! Cea mai ridicată temperatură din ISTORIE! S-a înregistrat în România

Alertă ANM! Cea mai ridicată temperatură din ISTORIE! S-a înregistrat în România

ANM a anunțat că această perioadă călduroasă se va extinde până la mijlocul acestei săptămâni, urmând temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

UPDATE: Luna august, cea mai călduroasă perioada a anului, conform statisticilor întocmite de meteorologi, nu se dezminte nici anul acesta. ”Vinovat” este aerul tropical care pătrunde în țara noastră fie dinspre nordul Africii, fie dinspre sud-vestul Asiei.

Temperatura maximă absolută a lunii august este de 44,5 grade Celsius şi s-a înregistrat la Ion Sion, în jud. Brăila, în data de 10 august 1951.

Valul de căldură va persista și se va intensifica îndeosebi în cursul zilelor de luni (12 august) și marți (13 august) în toate zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate până spre 37…38 de grade, luni (12 august) și marți (13 august) în vest, nord-vest și local în sud. Pe arii restrânse, nopţile vor fi tropicale (temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade).


Potrivit ANM, valul de căldură va persista și se va intensifica îndeosebi în cursul zilelor de luni și marți în toate zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate până spre 37 – 38 de grade, duminică în sud-vestul țării, iar luni și marți în vest, nord-vest și local în sud.

Pe arii restrânse, nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime care nu vor coborî sub 20 de grade.

În sud și vest disconfortul termic va fi ridicat și pe spații restrânse va fi caniculă, scrie Digi24.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o prognoză specială pentru Capitală, meteorologii avertizând că bucureștenii vor avea parte de caniculă până marți inclusiv, cu temperaturi maxime de 35 – 36 de grade.