Evenimentul Zilei > Actualitate > Vreme APOCALIPTICĂ în România! Posibil COD ROȘU de caniculă
Vreme APOCALIPTICĂ în România! Posibil COD ROȘU de caniculă

Vreme APOCALIPTICĂ în România! Posibil COD ROȘU de caniculă

ANM ar putea emite, vineri dimineață un COD ROȘU de caniculă valabil pentru mai multe zone din țară, iar termeperaturile ar putea ajunge până la 43.

Elena Mateescu, director ANM, a fost cea care a făcut anunțul subliniind că până sâmbătă rămâne valabil codul portocaliu de caniculă în partea sudică a ţării, însă sâmbătă şi duminică vremea se va răci în cea mai mare parte a ţării, vor fi ploi torenţiale şi vijelii însoţite de căderi de grindină. "Prin atingerea acestor valori, este posibil să înregistrăm cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice, pentru că în mod obişnuit în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele sunt situate la 35-37 de grade", a subliniat Elena Mateescu, conform News.ro. 

Cinci judeţe din sudul şi sud-vestul ţării se vor afla joi sub atenţionare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, iar în restul ţării, cu excepţia judeţelor Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic. 

Judeţele aflate sub Cod portocaliu sunt Dolj, Olt, Teleorman, Caraş-Severin şi Mehedinţi, unde se vor atinge local maxime termice de 37-39 de grade şi pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. 

ANM a avertizat că în cursul zilei de joi valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34-36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice