Evenimentul Zilei > Economie > Vrei să îți cumperi o casă? Atenție, vei scoate bani mulți din buzunar. BNR a schimbat regulile
Vrei să îți cumperi o casă? Atenție, vei scoate bani mulți din buzunar. BNR a schimbat regulile

Vrei să îți cumperi o casă? Atenție, vei scoate bani mulți din buzunar. BNR a schimbat regulile

Avansul pentru achiziția unui imobil prin credit ipotecar va crește până la 50%, în funcție de moneda în care va fi acordat, conform unor reglementări propuse de BNR.

Solicitanții de credite ipotecare vor trebui să facă dovada că dețin 25 până la 50% din prețul imobilului pe care intenționează să-l achiziționeze. Potrivit unor reglementări propuse de BNR, avansul solicitat de bănci pentru achiziția de imobile cu altă destinație decât cea de locuință pentru folosința proprie va fi majorat cu 10%. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

În cazul acestor credite ipotecare în lei, avansul crește la 25%, iar la creditele în euro va ajunge la 35%, iar pentru cele exprimate în alte monede, la 50%. Aceste prevederi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral ori parţial de stat.

Cu alte cuvinte, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu va putea depăși 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, 65% pentru creditele în euro şi 50% pentru creditele în alte valute.

„În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1) – (3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, se arată într-un document oficial al BNR.

Sursa foto: EVZ

Noi reglementări propuse de BNR

De asemenea, o altă propunere a BNR vizează modul de acordare a creditelor. Astfel, băncile vor avea posibilitatea să stabilescă prin normele proprii de creditare nivelurile maxime care sunt admise pentru gradul de îndatorare.

Aceste norme vor lua în considerare a riscul valutar, riscul de rată a dobânzii şi pe cel de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.

Câți români au luat credite în 2020

Anul trecut, românii au contractat 13.000 de împrumuturi, în valoare de peste 400 milioane de euro. Este o creștere, la credite, cu aproape 30% față de anul 2019.

„Piata de brokeraj bancar se aflp pe un trend ascendent, înregistrându-se creșteri în valori de aproximativ 30%, iar printre investițile preferate de romanii care au accesat un credit bancar în 2020 se regasesc proprietățile imobiliare, autoturismele, electrocasnicele mari si obiectele de mobilier”, se arată într-un raport al AVBS Credit.