Energia verde este din ce în ce mai răspândită în ultima perioada și are tot mai mulți simpatizanți. Dorința de a avea orașe și case smart implică în mare măsură și energia verde. Folosirea ei are mai multe beneficii.
Energia verde sau energia regenerabilă provine din surse naturale, precum soarele, vântul, ploaia, mareele, plantele sau algele. Spre deosebire de gaze sau petrol, acestea se înnoiesc pe cale naturală, fără să depindă de factori externi. Este lesne de înțeles că atunci când materia prima este în cantitate nelimitată și costurile devin mai mici.
Energia verde este blânda cu mediul, nu produce poluare și nu lasă în urmă deșeuri periculoase care au contribuit considerabil la încălzirea globală din ultimele decenii.
În funcție de materia prima folosită, există mai multe tipuri de energie regenerabilă:
Energia solară este cea mai răspândită și mai cunoscută și vine sub formă panourilor fotovoltaice. Acestea captează energia de la soare și o transformă în energie electrică. Principalele componente ale panourilor solare sunt celulele solare. Energia solară este folosită pentru obținerea luminii naturale, încălzirea clădirilor și a apei.
Energia eoliană folosește forță vântului pentru a mișcă turbine. Cu cât forță vântului este mai mare, cu atât se produce mai multă energie. Cele mai avantajate zone în acest sens sunt cele la înălțime sau cele situate la nivelul marii.
Hidroenergia folosește circuitul apei în natură pentru producerea energiei electrice și este unul dintre cele mai vechi tipuri de energie verde. În acest caz, electricitatea se produce în urmă unui nivel crescut de precipitații.
Energia geotermală se realizează prin descompunerea radioactivă a mineralelor. Ea a fost anterior folosită pentru băi, tratamente și medicină alternativă, iar în prezent este una dintre sursele de energie verde.
Biomasa produce energie regenerabilă prin resturile de lemn sau rumeguș, care emit mai puțină poluare decât combustibilii tradiționali.
Atunci când vrei o casă smart, care să fie în acord cu normele de protecție a mediului și care în timp să te coste mult mai puțin decât o casă mai puțin modernă, va trebui să ai în vedere încă de la început alegerea panourilor fotovoltaice. În prezent, sistemele care folosesc acest tip de energie sunt din ce în ce mai moderne, astfel încât te vei putea bucură în permanentă de apă caldă sau curent. Deși prețurile inițiale nu sunt tocmai mici, investiția se va amortiza în timp, prin facturi reduse la electricitate și încălzire.
În ultima vreme, energia verde a început să fie din ce în ce mai răspândită și în România, întrucât românii devin tot mai conștienți de impactul pe care îl au asupra mediului practicile tradiționale. În același timp, se reduc emisiile de substanțe poluante responsabile pentru multe boli grave.
Cu certitudine energia verde este energia viitorului, întrucât, deși impune într-o prima faza costuri mai ridicate, beneficiile ulterioare sunt majore.