Evenimentul Zilei > International > Vot în Parlamentul danez pentru CONFISCAREA bunurilor de valoare ale REFUGIAȚILOR
Vot în Parlamentul danez pentru CONFISCAREA bunurilor de valoare ale REFUGIAȚILOR

Vot în Parlamentul danez pentru CONFISCAREA bunurilor de valoare ale REFUGIAȚILOR

Parlamentul danez votează azi proiectul de lege controversat privind propunerea de a confisca obiectele de valoare ale solicitanților de azil, pentru a plăti cheltuielile de întreținere pentru ei, scrie BBC News.

Propunerea a atras multe critici în țară și peste hotare, când a fost anunțată la începutul acestei luni. Autoritățile daneze insistă că politica aceasta va aduce la egalitate imigranții cu danezii fără loc de muncă, pentru că și ei trebuie să-și vândă bunuri de până la o anumită valoare, pentru a avea dreptul să ceară beneficii sociale. Pentru că există acord în mai multe partide asupra propunerii, este foarte probabil ca proiectul să fie adoptat.

Guvernul va adopta un alt proiect controversat, prin care se impune amânarea reunificării familiilor refugiaților și a imigranților, astfel încât să-i descurajeze să plece din țara lor. Perioada la care se poate depune cerere de reunificare a familiilor crește de la unu la trei ani.

Danemarca se așteaptă să primească în jur de 20.000 de solicitanți de azil în 2016, comparativ cu 15.000 anul trecut, a anunțat Ministerul Integrării. Autoritățile insistă că aceste măsuri sunt necesare pentru a opri valul de refugiați, în ciuda faptului că Danemarca și Suedia au reintrodus recent controale la graniță.  

Până nu demult, Danemarca era una dintre țările care primea cei mai mulți imigranți. Partidul lui Rasmussen a câștigat alegerile din iunie 2015, după ce a promis „o închidere imediată a țării în fața valului de refugiați”. „Tonul în dezbaterea publică legată de refugiați ți imigranți a devenit mai dur, fără îndoială”, a spus Kashif Ahmad, liderul Partidului Național.

Mulți au comparat ideea confiscării bunurilor de valoare cu ce s-a întâmplat în cazul evreilor în al Doilea Război Mondial.

Ministrul Integrării, Inger Stoejberg, a fost nevoit să anunțe că nu vor fi confiscate obiecte cu valoare sentimentală. Legea se va referi la bani și bunuri care valorează mai mult de 1/340 de dolari (10.000 de coroane daneze), o sumă care a crescut de la 3.000 de coroane, în urma mai multor obiecții.

UNCHR, Agenția ONU pentru Refugiați a avertizat că propunerea încalcă prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, Convenției ONU privind drepturile copilului și Convenția ONU privind refugiații. Atât partidul de guvernământ de centru-dreapta Venstre, cât și formațiunea de dreapta Partidul Popular Danez susțin proiectul, ceea ce înseamnă că va fi adoptat.

Premierul Lars Lokke Rasmussen, din partidul Venstre, a numit această propunere ca fiind „cel mai prost înțeles proiect de lege din istoria Danemarcei”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: