Evenimentul Zilei > Vremea > Vor mătura România! Toamnă cu fenomene meteo extreme. Când putem spera că se încălzește
Vor mătura România! Toamnă cu fenomene meteo extreme. Când putem spera că se încălzește

Vor mătura România! Toamnă cu fenomene meteo extreme. Când putem spera că se încălzește

Furtunile şi ploile torenţiale vor mătura România, ne avertizează meteorologii. Mai multe zone din ţară sunt afectate puternic, iar meteorologii au emis un cod portocaliu de vreme rea, valabil până sâmbătă noapte la ora 03.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a intervenit în direct prin telefon la un post de televiziune, unde oferit informaţii în exclusivitate despre cum va fi vremea în următoarele zile.

”Vorbim de un cod portocaliu până în această seară (n.red. – vineri) la ora 21 pentru cele trei judeţe din partea de sud-est a ţării: Constanţa, Călăraşi şi Tulcea. Codul galben este valabil până în această dimineaţă la ora 03, zona Dobrogei, cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Transilvaniei, local Carpaţii Orientali şi Meridionali.

În aria avertizată de cod portocaliu, vorbim de cantităţi de apă ce pot depăşi 40-70 l/mp, iar pentru zonele avertizate cu cod galben, valori ale cantităților de precipitații care pe intervale scurte de timp sau prin acumulare, să depășească 25-35 l/mp. Vorbim din punctul de vedere al regimului de temperaturi.

Mâine (n.red. – sâmbătă) vom conta pe temperaturi la scara întregii țări, între 16 până la 23 de grade Celsius la nivelul maximelor. Înnorări temporare la munte în partea de est și sud-est a țării, unde vorbim de ploi slabe, de asemenea și duminică.

O vreme în ușoară încălzire, mai ales în partea de sud-est a țării, unde vom consemna maxime în jurul valorilor de 24 de grade Celsius”, a anunțat directorul ANM.

De săptămâna viitoare se încălzește

„Săptămâna viitoare va debuta cu o vreme răcoroasă, în special în partea de vest, sud-vest a țării, acolo unde temperaturile maxime nu vor depăși 15 grade Celsius. În schimb, în partea de sud-est, mai ales în Bărăgan și vestul Dobrogei, 25-26 de grade Celsius. Trebuie să mai menționăm și ploi în partea de vest, nord, est și în zona de munte, acolo unde este posibil să consemnăm averse cu aspect torențial și cantități de apă mai însemnate.

(…) Astăzi am actualizat estimările pentru următoarele 4 săptămâni, până în jurul datei de 11 noiembrie și săptămâna 12-19 octombrie va fi caracterizată în general de temperaturi mai ridicate în aproape toată ţara, iar în partea de sud-est şi est a ţării, abaterile faţă de această săptămână, vor fi deosebit de ridicate, 4 până la 4,5 grade Celsius”, a anunţat Elena Mateescu, în exclusivitate la Antena 3.