Vom avea zăpadă în iarna 2020-2021? Iată ce spun meteorologii

Vom avea zăpadă în iarna 2020-2021? Iată ce spun meteorologii Sursa foto Arhiva EVZ

Pentru că ne îndreptăm spre anotimpul rece, multă lume se întreabă cum va fi iarna 2020-2021.

Meteorologul Roxana Bojariu a afirmat că cel mai probabil vom avea parte de ierni din ce în ce mai calde, dr episoade de viscol şi temperaturi scăzute.

Mai avem sau nu iarna în România? Iară ce spun meteorologii

„Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie.

Efectele încălzirii globale îşi spun cuvântul şi în România. Potrivit meteorologilor, sunt şanse slabe să avem parte de o iarnă geroasă şi plină de zăpadă anul acesta. 

Aşadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generațiilor născute până în anii '90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând, a declarat  Roxana Bojariu, climatolog ANM.

Anul 2020, cel mai călduros an din istorie

Şi continuă: „Anul 2020 ar putea să detroneze anul 2016 ca cel mai călduros an începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de când avem observații sistematice la nivel global și putem spune, de asemenea, că acest lucru s-ar putea petrece în condițiile în care în Pacificul Tropical avem o fază negativă, nu pozitivă, ca în cazul anului 2016. 

Nu este încă sigur, dar așa cum a pornit anul 2020, în orice caz e fie pe poziția 1, fie pe poziția 2 (...) Încălzirea globală își spune și mai mult cuvântul în 2020, față de anul 2016.

Este probabil să avem ierni geroase, dar șansele sunt mult mai mici față de acum 20-40-60 de ani, a concluzionat Roxana Bojariu, climatolog ANM, pentru postul de televiziune B1 TV.