Șefa ANM, Elena Mateescu, a declarat că această lună ar putea fi una dintre cele mai ploioase din ultimele șase decenii printre cele mai ploioase din ultimii 60 de ani, în condițiile în care ploile nu dau semne că s-ar opri, iar numeroase regiuni sunt afectate de căderile masive de apă.

„Așa cum am anticipat, va fi o vară a extremelor meteorologice, de la perioade mai călduroase, perioade lungi fără precipitații, cu secetă. Este cea de-a doua lună consecutiv în care înregistrăm cantități abundente de precipitații în aproape toată țara. Vorbim de o cantitate la acest moment de 115 litri pe metru pătrat la nivel national”, a declarat Elena Mateescu.

În această perioadă s-a înregistrat un record în ceea ce privește avertismentele de vreme severă, peste 60, iar acest lucru scoate în evidență violența extremă a fenomenelor meteorologice.

Ploile torențiale care au căzut în ultimele ore pe teritoriul României au pus numeroase probleme autorităților și cetățenilor. Revărsările de apă au provocat inundații mari în 90 de localități din 19 județe. Un număr de 171 de case au fost afectate de apă, iar cele mai grave probleme au fost înregistrate în  județele Alba, Bihor, Caraş-Severin, Harghita, Mureş, Neamţ şi Suceava.

„Un eveniment deosebit s-a înregistrat în localitatea Dimitrie Cantemir, judeţul Vaslui, unde este căutată o femeie în vârstă de aproximativ 75 de ani, posibil luată de viitura formată în după-amiaza zilei de ieri. Căutările au fost oprite pe timpul nopţii, urmând a fi reluate în această dimineaţă”, au anunțat reprezentanții IGSU.

Unul dintre cele mai afectate județe este Suceava. Pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit, în ultimele 24, pentru evacuarea apei din mai multe gospodării din zonele Vatra Dornei, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Suceava.

Drumul Județean 208 a fost blocat timp de aproximativ o oră, din cauza colmatării cu aluviuni a unui podeţ CFR aflat în proximitatea căii rutiere de comunicaţie, iar în urma intervenţiei autorităţilor locale acesta a fost deblocat.

România, sub ape. Inundațiile au făcut prăpăd în 19 județe. Situația este dramatică