Evenimentul Zilei > Politica > Voiculescu încearcă modelul de la Iași pentru a dinamita Coaliția
Voiculescu încearcă modelul de la Iași pentru a dinamita Coaliția

Voiculescu încearcă modelul de la Iași pentru a dinamita Coaliția

Rămas fără funcția de ministru al Sănătății și ostracizat chiar de președintele Iohannis, Vlad Voiculescu își pregătește în aceste zile un comeback politic. Conștient, însă, că acest lucru nu se poate realiza pe față, liderul PLUS încearcă să obțină mai multă influență prin apropiații săi, respectiv prin reprezentanții partidului din CGMB.

Astfel, în seara aceasta a fost convocată o ședință a conducerii USR PLUS din București unde se va pune în discuție poziția consilierilor municipali față de votul care urmează să fie dat pe bugetul Capitalei. Potrivit surselor noastre, Vlad Voiculescu urmează să condiționeze acest vot de obținerea dreptului de semnătură pentru viceprimarul Horia Tomescu susținut de USR PLUS.

Tomescu este un apropiat al lui Vlad Voiculescu, fiind propus pentru funcția de viceprimar chiar de liderul PLUS. Mișcarea celor doi, respectiv obținerea dreptului de semnătură, are drept miză obținerea posibilității de a numi propria clientelă politică în conducerea spitalelor din București aflate în subordinea Primăriei și care sunt coordonate de aceasta prinASSMB.

Pentru a-și atinge obiectivul, spun aceleași surse, Voiculescu și Tomescu vor să obțină sprijinul organizației București a USR PLUS de a merge pe scenariul dur, aplicat de liderii organizației ieșene. Aceștia au intrat într-un conflict deschis cu primarul Chirica, refuzând să voteze bugetul municipiului Iași și provocând o adevărată criză locală.

Un astfel de scenariu l-ar ajuta pe Vlad Voiculescu nu doar să obțină prin șantaj dreptul de semnătură pentru Horia Tomescu dar și de a genera o replică la criza de la Iași. O astfel de criză ar însemna enorm pentru Vlad Voiculescu, deoarece ea i-ar oferi posibilitatea de a se plasa în prima linie a comunicării USR PLUS.

Unii lideri ai organizației USR PLUS nu văd, însă, cu ochi buni deschiderea unui nou conflict la nivel local. Aceștia argumentează că un astfel de comportament afectează credibilitatea partidului în ochii electoratului de dreapta care vrea să vadă o guvernare, centrală și locală, eficientă, nu care se ceartă mereu.

Mai mult, aripa moderată a organizației USR PLUS din Capitală este de părere că bugetul trebuie votat în orice condiții, deoarece acest lucru ar debloca activitatea Primăriei și o serie de acțiuni cu caracter imperativ. Dacă se merge, însă, pe scenariul propus de Vlad Voiculescu, activitatea Primăriei Generale va ajunge într-un blocaj, din care va avea de pierdut nu doar Nicușor Dan, așa cum declară aripa radicală, dar și USR PLUS ca principală formațiune de dreapta din Consiliul General.