Evenimentul Zilei > Actualitate > Vizită CCIR în țara în care 95% din export este format din hidrocarburi
Vizită CCIR în țara în care 95% din export este format din hidrocarburi

Vizită CCIR în țara în care 95% din export este format din hidrocarburi

Sectorul hidrocarburilor este sufletul economiei, acesta creează 60% din veniturile pentru buget, 30% din produsul intern brut și peste 95% din veniturile din export. Algeria este al doilea mare exportator de petrol din lume; este a 14-a țară din lume după rezervele de petrol. Algeria vinde, anual, aproximativ 62 miliarde de metri cubi de gaze partenerilor săi tradiționali din Europa de Sud, mai ales Italiei și Spaniei. Exporturile de gaze reprezintă 40% din veniturile în valută ale țării.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, conduce, în perioada 24-27 februarie, o delegație a oamenilor de afaceri din România care vor participa la Forumul economic algeriano-român.

Pe agenda de lucru a misiunii economice din Algeria se află o serie de întâlniri importante cu factori de decizie din mediul politic și economic algerian, precum Ministrul Industriei, dl. Youcef Yousfi, Ministrul Comerțului, dl. Said Djellab, și președintele companiei naționale de cale ferată, dl. Slimane Bouchema.

„Algeria a devenit al treilea partener comercial al României în Africa, după Maroc şi Egipt, țara noastră având un interes deosebit în ceea ce privește intensificarea și dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state. Un domeniu important al cooperării bilaterale îl poate constitui sectorul energiei verzi şi regenerabile, România fiind printre ţările cele mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est în domeniul eolian şi solar. Suntem interesați să cunoaștem posibilitățile economiei algeriene pentru a identifica produse ce pot fi importate pentru a echilibra balanța comercială”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

Relații economice România-Algeria

Potrivit datelor oferite de ONRC, valoarea totala a schimburilor comerciale dintre România și Algeria se ridica la sfârşitul lui 2018, la  286,4 milioane de euro. În România activează 74 de companii cu capital algerian, valoarea totală subscrisă fiind de aproape 115 mii euro.

Din datele vamei algeriene rezultă că România a exportat în anul 2017 produse în valoare de 623 mil. USD, respectiv o creștere de 9,3% față de 2016, ceea ce plasează țara noastră pe locul 7 la nivel european și locul 15 la nivel mondial.

Programul misiunii economice cuprinde participarea la Forumul economic algeriano-român, în cadrul căruia va fi relansat Grupul oamenilor de afaceri România-Algeria. De asemenea, vor avea loc întâlniri bilaterale de afaceri cu companii algeriene, întâlniri organizate cu ajutorul Camerei de Comerț și Industrie a Algeriei (CACI), în funcție de profilul companiilor românești înscrise.