Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Vitrina cu primari. Poftiți de alegeți din oferte!
Vitrina cu primari. Poftiți de alegeți din oferte!

Vitrina cu primari. Poftiți de alegeți din oferte!

Ia, pofim, neamule, la evaluarea ofertelor pentru întâiul gospodar al urbei!

Marile partide s-au străduit, zic ele, să identifice și să nominalizeze cele mai interesante și bune persoane care să cântărească bugetul Primăriei Bucureștiului, să-l împartă judicios pentru proiecte edilitare menite să scoată capitala României din mizerie, să-i dea măcar o față de Micul Paris. Promisiunile curg gârlă, mușchii se încordează, mai mut sau mai puțin intelectual, șefii de partid își prezintă ”marfa”.

Surpriza de la alianța USR-PLUS nu a fost o surpriză, fiindcă presa a tot dezvăluit că președinții Dan Barna și Dacian Cioloș nu se înțeleg asupra unui candidat comun pentru Primăria Capitalei. Au promis ei că fac toate eforturile, dar în weekend-ul trecut ne-au anunțat: Nicușor Dan este candidatul USR, iar Vlad Voiculescu este candidatul PLUS. Doi bărbați vânjoși vor să o scoată de pe șine pe Gabriela Firea, primarul care și-a anunțat o nouă candidatură pentru PSD. Minunată e lupta asta pentru ciolan, ca-ntotdeauna!

Cioloș a fost mai nuanțat, nu a închis de tot ușa speranței în nasul electoratului Alianței. El s-a declarat totuşi convins că cel mai bun candidat e Vlad Voiculescu, dar a făcut niște precizări.  ”Nu vrem să mai facem greşeala pe care a făcut-o opoziţia in 2016, să aibă mai multi candidaţi şi să piardă. Vom face tot ce ţine de noi să avem un candidat comun. (…) Dacă vrem să câştigăm, trebuie văzut care e cel mai bun candidat, să ne asigurăm că acela e candidatul”, a afirmat liderul PLUS. A fost întrebat și dacă partidul ar putea să renunţe la candidatura lui Vlad Voiculescu. Răspunsul a înțepat balonul: ”Suntem pregătiţi să avem cel mai bun candidat”, a replicat Cioloş.

De la PNL, nicio decizie concretă. Ludovic Orban, președintele partidului, ne-a spus doar că liberalii au ca obiectiv să câștige Primăria Capitalei și că e prematur să spună dacă PNL va susține un candidat comun cu USR și PLUS. Nici nu a făcut vreo nominalizare și nici nu a negat zvonul că Rareș Bogdan ar putea fi liberalul care să intre în cursă.

Dinspre PMP a venit doar o boare dintr-un strigăt de luptă. Traian Băsescu a prezentat o listă cu posibili candidați la Capitală și sectoare, într-o emisiune tv. Pentru confruntarea cu Firea a fost nominalizat Teodor Paleologu. A doua zi, însă, acesta a spus un mare NU ofertei. ”Pe surse” se spune că Robert Turcescu s-ar arunca în lupta pentru fotoliul de edil general. E fost jurnalist, știe multe și le-ar pune probleme lui Firea, Nicușor Dan și Voiculescu. Partidul încă nu s-a pronunțat, așa că pe Turcescu nu-l luăm deocamdată în calcul.

În vitrina cu primarii propuși îi avem, deci, pe Nicușor Dan, Gabriela Firea și Vlad Voiculescu. Ia să vedem ce ”fapte de vitejie” din trecutul lor glorios de oameni politici au rămas în mintea bucureștenilor!

Nicușor Dan e omul care s-a zbătut cel mai mult de unul singur să miște niște instituții din loc pentru a schimba ceva-ceva prin București. A creat întâi o organizație civică, pe care a transformat-o în partidul USR. Au venit alții mai deștepți și i-au confiscat partidul, dându-l și afară. Bilă neagră pentru el! În sfârșit, a ajuns deputat independent, iar acum USR l-a luat cu toată dragostea în brațe fiindcă are cele mai mari șanse să o învingă pe Gabriela Firea.

Electoratul își amintește că Nicușor Dan salva clădiri de patrimoniu din mâinile ”mafiei imobiliare”, că protesta pentru fiecare investiție făcută aiurea de Primăria Capitalei, că venea cu tot felul de proiecte pentru dezvoltarea orașului. Pentru taximetriști, într-o vreme a fost erou. El a câștigat  în instanţă procesul împotriva unei hotărâri a Consiliului General prin care taximetriştii puteau fi contactaţi doar prin telefon şi staţie.
„În decembrie 2017, Firea propunea şi Consiliul General vota un regulament prin care taximetriştii puteau fi contactaţi doar prin telefon şi staţie, fiind amendaţi dacă erau contactaţi prin aplicaţiile inteligente (de exemplu Star Taxi). Ne duceam înapoi cu 10 ani. În 3 ianuarie 2018, am depus acţiunea la Tribunalul Bucureşti împotriva hotărârii. Curtea de Apel Bucureşti mi-a admis acţiunea şi a suspendat hotărârea Consiliului General. Decizia este definitivă”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Gabriela Firea a câștigat puncte în fața bucureștenilor atunci când l-a contrat puternic pe Liviu Dragnea, șeful suprem al PSD. Dar dacă în domeniul politic a câștigat simpatie, în administrație bilanțul este considerat dezastruos raportat la promisiunile făcute de fosta jurnalistă și la așteptările locuitorilor. După aproape patru ani sunt probleme cu traficul, cu încălzirea în locuințe din cauză că nu s-au făcut investiții în rețeaua de termoficare, RADET a intrat în faliment, poluarea e scăpată de sub control, marile șantiere nu sunt închise nici după ani întregi de muncă, probleme cu parcările, cu benzile pentru bicicliști, cu infrastructura în general.

S-au făcut și lucruri bune în mandatul lui Firea. Nu pot fi uitate spectacolele de stradă, concertele, feeria fântânilor, jocurile de lumini de pe Casa Poporului, târgurile tradiționale, dar și reabilitarea multor clădiri istorice, finalizarea construcției spitalului pentru copii ”Victor Gomoiu”, renovarea altora, implementarea unor programe în sprijinul persoanelor defavorizate.

Dacă Vlad Voiculescu va intra în cursă, primărița Firea îl va face zob cu episodul ”Spitalul Sfânta Maria și transplantul de plămâni”. Scandalul a fost imens în 2016, atunci când Vlad Voiculescu era ministrul Sănătății și s-a opus prin toate mijloacele ca în acest spital să se facă transplant de plămâni de către medici români. Lupta lui

Voiculescu cu mai mulți doctori de renume și slaba lui performanță în sistemul sanitar nu au fost uitate de majoritatea bucureștenilor, dacă privim în sondajele prelectorale. Iar faptul că vrea să-l încalece pe ”aliatul” Nicușor Dan nu-i aduce niciun plus.