Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că lucrează din greu pentru a rezolva problemele lucrătorilor români din Germania, dacă este să ne luăm după una din ultimele sale postări de pe Facebook.

„Știu bine care sunt rezultatele acestor două zile pline, rezultate care se vor vedea în condițiile de muncă, dar și în promptitudinea cu care se vor verifica sesizările oricărui muncitor – inclusiv român care lucrează în Germania. Zile în care nu am stat o clipă degeaba. Știind cum s-a muncit în aceste zile, nu accept îndrumări «de bine» de la nimeni”, a arătat ministrul în postarea de pe Facebook.

Ea a precizat că a pus la punct un plan, pentru a rezolva problemele muncitorilor români, împreună cu ministrul Muncii din Germania, Hubertus Heil, care va veni și într-o vizită la București:

„Știu că multe lucruri se vor rezolva imediat, pentru altele (care vin din spate, nerezolvate) avem un plan de lucru, eu și Ministrul Muncii Hubertus Heil. Vom face ceea ce ne-am angajat să facem pentru români și vom evalua stadiul măsurilor cu proxima vizită în România pe care Ministrul Muncii din Germania a decis, după discuția noastră, să o facă în doar câteva luni la București”.

În încheiere postării, Violeta Alexandru ne-a semnalat că a ajuns la Bonn, locul unde au fost semnalate problemele românilor.

„Am ajuns la Bonn. Aici unde mi-au fost semnalate probleme. Cea mai bună sursă de informare – direct de la oameni. Cea mai bună abordare: răspuns prompt și rezolvate problemele, pentru ca toți românii care muncesc în Germania să lucreze liniștiți, sănătoși și încrezători în angajatorii germani serioși”.

În fotografiile care însoțesc postarea ministrului apare o clădire bine îngrijită, într-o curte curată, frumos amenajată și o bandă de sortare a sparanghelului. Nu apar, însă, lucrătorii români de la care, susține Violeta Alexandru, a venit să se informeze direct, în legătură cu problemele pe care le întâmpină.

Mai multe sute de români, plecați la cules de sparanghel în Germania, au protestat din cauza condițiilor de cazare, dar și din cauză că nu primesc banii negociați cu patronii pentru care lucrează. Oamenii spun că stau în barăci insalubre și că în loc de 2.000 de euro pe lună au primit unii 600, alții nici măcar 200 de euro.