Evenimentul Zilei > Economie > Violeta Alexandru face anunțul așteptat de milioane de români. „Acest Guvern va mări pensiile”
Violeta Alexandru face anunțul așteptat de milioane de români. „Acest Guvern va mări pensiile”

Violeta Alexandru face anunțul așteptat de milioane de români. „Acest Guvern va mări pensiile”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat, marți seară, la postul național de televiziune, că Guvernul Orban susține majorarea pensiilor de la 1 septembrie.

Violeta Alexandru susține că pensiile se vor majora funcție de posibilitățile financiare ale bugetului.

„Ce știu cu siguranţă este că pensiile vor creşte, nu există nicio îndoială. Nu am ezitat, nu am cum să vorbesc despre legislaţia României ca fiind o opţiune, dar nu suntem astăzi în situaţia pe care o avea PSD când a propus această lege. Ce ştim sigur este că acest Guvern va mări pensiile, este conştient de nevoile pe care le au pensionarii”, a declarat Violeta Alexandru, la TVR.

Aceasta a precizat că pensiile vor fi mărite de la 1 septembrie: „cel puţin în acest moment nu am informaţii care să sugereze că ar putea fi o altă dată”.

Procentul cu, care se vor mări pensiile va fi stabilit la rectificarea bugerară care se va face peste două săptămâni.

Alexandru a insistat că i s-ar părea „o tragedie” ca pensiile să fie majorate mai mult decât permite bugetul: „Procentul vine din ceea ce poate bugetul în acest moment şi cea mai bună sursă este ministrul Finanţelor. În câteva zile venim cu tot restul cifrelor”.

PSD a propus ca majorarea pensiilor să fie cu 40%, iar această mărire să se facă începând cu data de 1 septembrie, lucru înscris într-o lege care a trecut prin Parlament cu voturile social-democraților și ale aliaților.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la finele lunii trecute că, în ciuda criticilor formulate public, și PSD-știi erau conștienți că dublarea alocațiilor și majorarea cu 40% a pensiilor nu pot fi susținute de buget, dar n-au avut curaj s-o spună public.

„Se va merge pe o creştere a punctului de pensie, dar eşalonat. Dublăm alocaţiile până în 2022, vom creşte pensiile cu procentul pe care ni-l cere legea, dar eșalonat. Este o măsură pe care cei de la PSD deja o aprobaseră în Guvern, doar că nu au venit să v-o spună”, a spus Cîțu.

„40% e o țintă de neatins”, anunțase și premierul Ludovic Orban.

În acest context, Violeta Alexandru afirmă că primește aproape zilnic proiecte de la PSD care vizează diverse cheltuieli pe care bugetul nu le permite

„PSD trimite, cel puţin Ministerului Muncii, aproape zilnic proiecte din Parlament de dublare, de triplare, de patru, de cinci ori a mai multor tipuri de cheltuieli, fără să indice sursa bugetară, conştient că aceste propuneri sunt populiste şi că nu pot avea toate corespondent în posibilităţile bugetare”, a mai spus ministrul Muncii.

Cât despre Legea pensiilor, ministrul liberal a afirmat că „trebuie făcută o modificare dacă se impune”.

A precizat apoi că e „o complicăţenie de lege „în care „lucrurile nu sunt clare”, prin urmare chiar e nevoie de modificări, dar altele decât simpla creștere a pensiilor.

„Prima modificare pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. O voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacţiile şi apoi voi decide”, a explicat Alexandru.

În legătură cu creșterea alocațiilor, Violeta Alexandru a afirmat că aceasta se va face în tranșe, susținând că dacă PSD va bloca majorarea, atunci se vor suspenda plățile.

„Ele acoperă şi această potenţială creştere a inflaţiei. Este o dublare a alocaţiilor pe care aveam datoria să o facem. Dacă PSD doreşte să blocheze, asta însemnă că noi suspendăm plăţile, ca să ne înţelegem. Dacă suntem într-un sistem de plăţi şi am dat drumul la procedură înseamnă că ne oprim, nu mai facem nicio plată până nu se clarifică ce obiectiv are PSD din acest subiect. Pentru că ar trebui să ne oprim până când ei vor bloca sau vor ataca pentru a putea vedea ce se întâmplă mai departe cu acest sistem de plată. Maniera în care ei încearcă să blocheze înseamnă că nu-şi doresc să facem această primă creştere pe care noi suntem determinaţi să o facem la începutul lunii septembrie”, a declarat ministrul Muncii la TVR.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, majorarea cu 20%, începând cu luna septembrie, a alocaţiei de stat pentru copii, aferentă lunii august, iar pentru perioada 2021-2022, Executivul a prevăzut câte două majorări pe an, în lunile ianuarie şi iulie. Ministerul Muncii a anunţat că, începând cu luna august 2020, alocaţia de stat pentru copiii care au între 2 şi 18 ani va creşte de la 156 de lei la 185 de lei, iar pentru copiii din grupa de vârstă 0 – 2 ani, precum şi pentru cei cu handicap, cuantumul va creşte de la 311 la 369 de lei.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News