Din depărtare, părea că o păpușă plutește în piscină. S-a apropiat și a văzut că era trupul unui copil. A sărit în apă și l-a scos pe margine. O fetiță. Figura îi părea cunoscută. A anunțat poliția. Era 19 iunie. Părea că va fi o anchetă rapidă. Astăzi, însă, criminalul fetiței este încă necunoscut.

O crimă oribilă, a cărei victimă este o fetiță care nu a apucat să împlinească 10 ani, readuce în atenția opiniei publice din Italia comunitatea de români. Oribilul act s-a consumat în sud, în provincia Benevento, în Campania, într-un sat în care locuiesc nu mai puțin de 400 de români, fără a-i lua în calcul pe cei care lucrează în zonă la negru. Criminalul, dacă se confirmă suspiciunile de până acum ale carabinierilor, este tot un român.

Sfântul Anselmo

19 iunie. Duminică, în mica localitate trebuia să fie sărbătoare, o zi dedicată Sfântului Anselmo, patronul spiritual al comunității din San Salvatore Telesino, un orășel cu doar 40.000 de locuitori, din care 1% sunt români.


FOTO:La numai 9 ani, Maria Ungureanu era pasionată de religieDin păcate, o furtună de vară a stricat programul. Ploaia care a stricat petrecerea a grăbit, cumva, moartea copilei.

Maria Ungureanu urma să împlinească 10 ani în august. De doi ani este în Italia, luată de părinții săi. Primul care a ajuns în zonă a fost Marius, tatăl ei. După ce și-a găsit un loc stabil de muncă, în construcții, Marius și-a chemat în Italia soția, Andreea. Și ea a găsit de muncă, îngrijitoare. Apoi a fost adusă Maria.

Până la a veni în „cizmă”, Maria a stat în satul părintesc, Verșeni, comuna Miroslovești, din județul Iași. Aici a avut grijă de ea unchiul ei, Constantin. A urmat grădinița și chiar a fost înscrisă la școală. Acum, în doar doi ani, se acomodase în Italia.

Deși ortodoxă, fetița a fost atrasă de biserica catolică din zonă, Santa Maria Assunato, unde făcea oficiul de fată de altar. Pe 19 iunie, era în piața din fața bisericii Santa Maria Assunta, așteptând să participe la procesiunea Sfântului Anselmo.

Ploaia a stricat planurile comunității. Locul de joacă amenajat pentru copii s-a golit, adulții s-au ascuns în case sau cârciumi.


FOTO: Maria Ungureanu nu a putut sta în străinătate fără fiica saMaria a decis să plece spre casă.

Drumuri în cerc

Pe drum, Maria l-a întâlnit pe Daniel Ciobanu. Bărbatul, în vârstă de 21 ani, a fost ajutat foarte mult de părinții fetiței, atunci când s-a stabilit în Italia. Daniel se oferă să o ducă acasă cu mașina, dar au de făcut un ocol pe la o cunoștință de-a bărbatului, să lase un pachet. La audierile ulterioare, martorii aveau să confirme că fata era cu Daniel în seara fatidică.

Când carabinierii l-au pus să dea declarații complete, bărbatul a spus că a lăsat pachetul, dar nu a putut ajunge la locuința familiei Ungureanu. Ploaia a stat și s-a pornit un maraton, pentru care s-a oprit circulația.

Oricum, susține Daniel, fata nu mai dorea să meargă acasă, spera ca procesiunea să fie reluată și a lăsat-o aproape de biserică.

De aici nu se mai știe nimic.

3 suspecți

Fata nu a mai ajuns acasă. Nici la vreo slujbă la biserică. Câteva ore mai târziu, proprietarul unui resort din zonă își inspecta proprietatea. Localul era închis – se pare că se deschide doar pentru nunți sau petreceri organizate. În piscină a văzut ceva suspect. A crezut că e o păpușă. S-a apropiat și a văzut că e un copil. A sărit în apă, l-a scos la mal, dar era prea târziu.

La acea oră erau deja agitați și părinții fetei.

S-a demarat imediat o anchetă. Daniel a fost ridicat de acasă și dus la audieri. Neagă orice legătură cu crima, dar recunoaște suspect de greu că a dus-o cu mașina în seara crimei.

Nu e arestat, dar e pus sub învinuire pentru crimă.

La puțin timp după audierea lui Daniel, apar și alte mărturii. Mai mulți martori spun că au văzut-o pe Maria vorbind cu doi țigani despre care se știe că provin din România și că lucrau la negru în zonă. E vremea sezonierilor.

Vânătoarea

După punerea sub învinuire și eliberarea lui Daniel Ciobanu, carabinierii au strâns noi informații. Fata ar fi fost văzută în compania a doi bărbați care circulau prin zonă cu o dubă albă. Își ofereau serviciile fermelor din provincie, fiind perioada culesului roșiilor. Din păcate pentru anchetă, suspecții au dispărut imediat după ce s-a găsit corpul fetei.

Revenind la trup și la povestea „descifrată” de criminaliști din urmele de pe el, trebuie spus că fata era complet dezbrăcată în piscină. Hainele ei au fost găsite puse în ordine lângă gardul resortului. Parte din ele și încălțămintea erau pe un scaun aflat mai aproape de piscină. În complex, victima și agresorul (agresorii) au intrat printr-o spărtură din gard.

Din examinarea superficială a cadavrului, legiștii au comunicat că fata fusese victima unei agresiuni sexuale, avea răni de apărare, dar probele de pe trup fuseseră alterate de apă.

Secretul

Mult mai târziu, după 1 iulie, când fata a fost înmormântată în San Salvatore, un criminalist care a participat la autopsie a declarat că Maria fusese și în trecut victima unor abuzuri de natură sexuală. Mai mult, medicul legist spune că e aproape imposibil ca aceste abuzuri să nu fi fost cunoscute de apropiații copilului.

Nu se specifică perioada abuzurilor. Datează ele din perioada trăită în România sau din cei doi ani din Italia? Ancheta se axează acum și pe acest aspect.

Declarația, reprodusă de presa din Peninsulă a produs agitație și multe comentarii.

Totuși, constatarea medicilor italieni intră în contradicție cu mărturiile celor care au cunoscut- o în țară, rude, vecini, chiar învățătoarea, și ale celor din Italia, preotul, educatoarea din San Salvatore Telesino. Toți o descriu pe Maria ca pe un copil cuminte, aplecat mai mult spre școală și religie decât spre latura întunecată a vieții.

Ancheta continuă, dar e în impas până la identificarea celor doi zilieri. Până acum au fost audiate peste 60 de persoane, așa că date se strâng de la o zi la alta.

Material realizat cu sprijinul colegilor de la Gazeta Românească, ziar al diasporei românești din Italia.Zi de doliu pentru micuța româncă

Pe 1 iulie, când s-a oficiat înmormântarea copilei ucise, primăria din San Salvatore Telesino a decretat zi de doliu local.

Sicriul alb în care fusese depus trupul Mariei Ungureanu a fost purtat prin micul oraș, iar în centru s-au ținut discursuri în care varii autorități și-au manifestat solidaritatea cu familia îndoliată.