Evenimentul Zilei > Actualitate > Sorin Ovidiu VÎNTU oferă de la faţa locului SOLUŢII pentru o VIAŢĂ mai bună în PUŞCĂRII. Ce spune despre GRAŢIERE
Sorin Ovidiu VÎNTU oferă de la faţa locului SOLUŢII pentru o VIAŢĂ mai bună în PUŞCĂRII. Ce spune despre GRAŢIERE

Sorin Ovidiu VÎNTU oferă de la faţa locului SOLUŢII pentru o VIAŢĂ mai bună în PUŞCĂRII. Ce spune despre GRAŢIERE

Sorin Ovidiu Vîntu califică pe blogul său ca o “prostie uriașă tentativa de a trece fraudulos, printr-o ordonanță de urgență, un decret de grațiere și niște modificări la Codul Penal și de procedură penală, folosind drept pretext supra-aglomerarea și condițiile subumane din penitenciare”.

“ Maniera la care s-a procedat este de tip mahala, pe sub masă și prin batistă. O coterie de hoți de găini care se furișează în toiul nopții să umfle orătăniile din curțile vecinilor, transformând astfel un act de clemență socială (mă refer la grațiere) într-o ordinărie de bodegă. În locul unei asumări politice transparente care să se încadreze într-o nouă și necesară abordare a filosofiei penale a respectivelor acte normative, ne-am trezit cu o fleașcă de decret de care nu beneficiază nici măcar găinarii și cu niște modificări la codul penal a căror singură “virtute” este starea de liniște de care are nevoie Dragnea pentru a pune în aplicare programul PSD, pe care numai el îl știe”, mai scrie Vîntu.

Vîntu propune şi câteva măsuri administrative care ar rezolva mare parte dintre problemele din puşcării:

“ 1. Dreptul hoțului de a-și găti mâncarea în celulă. În fiecare celulă se găsește și unul cu bani care va ține în spate încă unul-doi și se rezolvă problema cu lăturile pe care le servește astăzi statul.

2.Dreptul hoțului de a face sponsorizări. Cei cu bani vor igieniza și vor moderniza pe banii lor pușcăriile. Teoria conform căreia asta va crește corupția în sistem e o glumă. Nu mai are unde să crească. Și este normal ca hoțul să primească niște compensații pentru aceste sponsorizări.

  1. Liberarea condiționată să fie un drept, nu o chestie la cheful unei comisii sau a unor judecători. În felul acesta se vor descongestiona pușcăriile cu cel puțin dublul numărului celor care vor ieși urmare a șmenului cu decretul de grațiere, și asta doar în prima fază și fără convulsii sociale.

4,5,….15 – astea sunt contra-cost”

“De un decret amplu de amnistie și grațiere evident că este nevoie și la fel de evident este că el trebuie dat rapid prin ordonață de urgență de către Guvern din câteva motive:

  1. Descongestionarea penitenciarelor. Ați văzut că am folosit sintagma “decret amplu” pentru a sublinia faptul că acest decret trebuie să libereze nu 1500 de oameni ci 8-9000 de oameni.
  2. Repararea unor nedreptăți uriașe făcute de către sistem la adresa “indezirabililor”.
  3. Diminuarea unor condamnări absolut cretine dictate de judecători, la ordin, din slabă pregătire profesională, din prostie sau pur și simplu din răutate.
  4. Anularea sporului de 1/3 din catastrofalul Cod penal impus de Băsescu prin asumarea răspunderii de către guvernul Boc, modificarea totală a noului Cod penal și a Codului de procedură penală, trebuind să fie făcută de către Parlament în funcție de filosofia penală pe care actualii guvernanți o vor adopta.
  5. Anularea totală a instrumentului de opresiune și șantaj folosit de către sistem, și anume dosarul penal, prin dezincriminare asumată transparent a acelor infracțiuni care stau la baza dosarelor prin care sunt șantajați liderii politici”, mai scrie Sorin Ovidiu Vîntu.