Evenimentul Zilei > Actualitate > Vine un nou risc pentru omenire. Lumea științei avertizează: contaminarea cu bacterii extraterestre ne-ar putea ucide
Vine un nou risc pentru omenire. Lumea științei avertizează: contaminarea cu bacterii extraterestre ne-ar putea ucide

Vine un nou risc pentru omenire. Lumea științei avertizează: contaminarea cu bacterii extraterestre ne-ar putea ucide

Oamenii de știință avertizează asupra invaziilor de „bacterii extraterestre”. O contaminare microbiologică a Pământului din medii extraterestre ar putea fi fatală pentru omenire, care şi aşa abia face faţă Covidului.

Oamenii de știință de la Universitatea McGill, situată în Montreal, Canada, au avertizat despre o posibilă „invazie extraterestră”, și nu ca o scenă științifico-fantastică, ci la nivel de microorganisme. Mai precis, la o contaminarea cu organisme a navelor spaţiale care pleacă în misiuni.

Dacă un organism străin reușește să facă o călătorie înapoi pe planeta noastră cu una dintre navele noastre spațiale, ar putea face ravagii în echilibrul Pământului.

Potrivit studiului, aceste microorganisme reprezintă o amenințare la adresa sustenabilității ecosistemelor și a umanității. Datorită activităților umane, rata de răspândire a microbilor extraterestre, nevertebrate, vertebrate și vegetale pe planetă este fără precedent.

Contaminarea biologică pune în pericol atât ecosistemele, cât și viaţa oamenilor

Autorii cercetării avertizează:  contaminarea biologică pune în pericol atât ecosistemele, cât și umanitatea. „Datorită costurilor lor enorme pentru sectoarele resurselor și sănătatea umană, invaziile biologice reprezintă o problemă globală de biosecuritate care necesită soluții transfrontaliere riguroase”, după cum a subliniat și Institutul American de Științe Biologice.

Și această amenințare ar putea veni mai repede decât ne așteptam. În ciuda precauției considerabile arătate de agențiile spațiale față de microbi, indică autorii, „tulpini bacteriene cu rezistență extremă la radiațiile ionizante, uscare și dezinfectanți au fost izolate în „camerele curate” ale NASA utilizate pentru asamblarea navelor spațiale”.

Ei continuă să explice că „procedurile de detectare timpurie, evaluarea riscurilor, răspuns rapid și izolare utilizate în prezent pentru speciile invazive de pe Pământ ar putea fi adaptate pentru a face față potențialilor contaminanți extraterestre”.

Oamenii de știință avertizează asupra invaziilor „extraterestre” pe pământ și asupra necesității biosecurității planetare

Articolul descrie o posibilă abordare a unui scenariu alarmant: domeniul emergent al științei invaziei, în care practicienii studiază cauzele și consecințele introducerii organismelor dincolo de intervalele lor evoluate. „Cercetarea în știința invaziei a produs noi perspective pentru epidemiologie, evoluția rapidă, relația dintre biodiversitate și stabilitatea comunității și dinamica interacțiunilor prădător-pradă și parazit-gazdă, printre multe alte concepte”, spun Ricciardi și colegii săi.

„Protocoalele pentru detectarea timpurie, evaluarea pericolelor, răspunsul rapid și procedurile de izolare utilizate în prezent pentru speciile invazive de pe Pământ ar putea fi adaptate pentru a face față potențialilor contaminanți extraterestre”, detaliază ei, potrivit sciencealert.