Doi migranţi care au ajuns înot în oraşul de coastă Dikili la ora locală 6.19 (5.19, ora României) au semnalat naufragiul ambarcaţiunii. Ei au spus autorităților și de dispariţia altor zece persoane care se aflau la bord.

 

O operaţiune în vederea căutării migranţilor a fost lansată. De asemenea, 73 de migranţi – de naţionalitate irkiană, iraniană, afgană şi pakistaneză – au fost arestaţi în nord-vestul Turciei, în timp ce încercau să treacă în Europa. Allţi 21 de migranţi – inclusiv sirieni, palestinieni şi somalezi – au fost arestaţi la Mugla, în sud-vestul ţării, în timp ce încercau să părăsească țara la bordul unui vapor,.

 

Turcia găzduieşte peste 3,5 milioane de refugiaţi, în principal sirieni. Ea este o importantă ţară de tranzit a unor persoane care fug din calea unor conflicte din Orientul Mijlociu şi caută să ajungă în Europa.

 

VÂRFUL MIGRAȚIEI

 

Valul migraţiei a atins un vârf în 2015, anul în care peste un milion de persoane. Multe fugeau din calea Războiului din Siria și au ajuns în Grecia, din Turcia, în principal pe mare. Numărul persoanelor care au încercat această traversare a scăzut puternic, în urma unui acord controversat în domeniul migraţiei încheiat de Uniunea Europeană (UE) cu Ankara în martie 2016.

 

Trecerile au fost reluate ulterior pe la frontiera terestră dintre Turcia şi Grecia. În primul trimestru din 2018, 8.407 migranţi au fost arestaţi în zona de frontieră din nord-estul Greciei, faţă de 1.611 în aceeaşi perioadă a anului precedent.