„Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat interdicţia unei curţi inferioare” autorizând continuarea zidului la frontiera sudică, a continuat preşedintele american în postarea sa, potrivit Agerpres.

La începutul anului, Donald Trump a cerut 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016, dar Congresul, după blocarea activității guvernamentale timp de 35 de zile, a aprobat doar alocarea a 1,4 miliarde de dolari.

În contextul în care Congresul a refuzat să aloce fondurile cerute de Donald Trump, preşedintele a decis să catalogheze situaţia de la frontieră drept urgenţă naţională, pentru a putea utiliza fonduri speciale de la Pentagon. Dar în luna mai, judecătorul districtual Haywood Gilliam Jr. of Oakland a hotărât că Administrația Donald Trump nu poate folosi fonduri ale Pentagonului pentru construcția zidului, iar decizia acestuia a fost menținută de judecătorii Curții de Apel a celui de-al Nouălea Circuit.

„Controlul absolut al Congresului asupra cheltuielilor federale – chiar și atunci când acest control poate să stânjenească dorințele puterii executive în privința inițiativelor pe care le consideră importante – nu este o eroare în sistemul nostru constituțional. Este o caracteristică a acestui sistem și este una esențială”, a afirmat judecătorul Haywood Gilliam Jr.

La sfarsitul lunii mai, un grup care a strâns milioane de dolari într-o campanie inițiată cu ajutorul GoFundMe a anunțat că a început construcțiile zidului de la granița cu SUA, pe proprietate privată, scrie CNN. Grupul „We Build the Wall” (Noi construim zidul), fondat de un veteran din cadrul trupelor aeriene, a anunțat luni printr-o serie de mesaje pe rețelele de socializare că a început construcția pe o proprietate privată din New Mexico.