„Nicio ţară nu are dreptul să decidă viitorul altei ţări. Nicio ţară nu are dreptul să hotărască asupra alianţelor altui stat. Uşile NATO sunt deschise tuturor statelor din spaţiul euroatlantic, care corespund standardelor extrem de ridicate ale Alianţei Nord-Atlantice şi care sunt capabile să-şi asume responsabilitatea ce revine din această aderare”, a afirmat Nuland, potrivit agenției Unian, citate de Agerpres.

Oficialul american a comentat decizia noii coaliţii de guvernământ de la Kiev de „a anula statutul de ţară nealiniată al Ucrainei” şi de a relansa procesul de aderare la blocul nord-atlantic.

„Nu Moscova va hotărî viitorul Ucrainei, ci poporul ucrainean. În ceea ce priveşte Alianţa, Ucraina şi NATO urmează să aibă o discuţie în acest sens, dacă şi atunci când Ucraina va dori aceasta”, a mai spus subsecretarul de Stat american.

Victoria Nuland l-a însoţit pe vicepreşedintele american Joe Biden în vizita acestuia la Kiev (20-22 noiembrie), vizită ce a coincis cu împlinirea unui an de la începerea mişcării de contestare a regimului prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici, ce a condus în final la înlăturarea acestuia de la putere în luna februarie.

Protestele au fost declanşate după refuzul lui Ianukovici de a semna Acordul de asociere la UE, în favoarea apropierii de Rusia.

„Toţi cei care au stat în Maidan (Piaţa Independenţei), toţi alegătorii care au votat pentru schimbare la alegerile parlamentare din octombrie doresc reformele pe care le-au promis candidaţii. Iar împlinirea acestor promisiuni depinde de Kiev şi de parlamentul nou ales”, a afirmat diplomatul american.

La manifestaţia ocazionată, vineri, de împlinirea acestei date, preşedintele Petro Poroşenko a fost huiduit de rudele celor peste 100 de morţi, în confruntările cu scutierii antirevoltă în Piaţa Independenţei din Kiev, întrucât noile autorităţi prooccidentale nu au finalizat anchetele în cazul acestor crime, iar vinovaţii nu au fost traşi la răspundere.

În plus, guvernul ucrainean nu a acordat statut special persoanelor care au avut de suferit în urma evenimentelor din Piaţa Independenţei, pentru ca acestea să poată beneficia de asistenţă socială şi medicală.