Noutatea rezultatului alegerilor europene din 26 mai a fost importantul scor al centriștilor și ecologiștilor. Centriștii, formați pe ceea ce a fost grupul ALDE al liberalului belgian Guy Verhoftadt și pe cei 21 de membri ai formațiunii lui Emmanuel Macron devin, cu 108 membri din 751, a treia forță din Parlamentul European.

Grupului liberal reformat „Renew Europe” s-au alăturat și cei opt români ai USR/PLUS, de care ar fi vrut să se lipească și Victor Ponta și Corina Crețu, prin portița din spate, după ce s-au afiliat cu francezii insignifiantului grup centrist al lui Francois Bayrou, tradițional asociat cu ALDE.

Grupul „Renew Europe” ar fi trebuit apoi să fie condus în mod natural de șefa francezilor lui Macron, Nathalie Loiseau, dacă aceasta nu și-ar fi rupt aripile încă din start.

Într-un episod care i-a lăsat pe mulți cu gura căscată, franțuzoaica Nathalie Loiseau, care era prevăzută să conducă grupul, a ținut o conferință de presă în Parlamentul European la Bruxelles în care, cu o lipsă totală de diplomație, și-a atacat colegii, inclusiv pe Guy Verhofstadt, arătând astfel că nu a înțeles câtuși de puțin cum funcționează un grup parlamentar transnațional.

Așa încât, francezii trebuind acum să se facă mai discreți, zvonul este că președinția grupului „Renew Europe” ar putea să-i revină lui Dacian Cioloș, în condițiile în care el ar decide să-și păstreze scaunul de europarlamentar, iar nu să rămână la comenzi în România, promovând pe altcineva. Pentru moment, primul gest al lui Cioloș a fost de a bloca afilierea lui Ponta.

Respins de oamenii lui Macron, de Cioloș și Verhofstadt din „Renew Europe”, și cu poarta închisă la Socialiști și la PPE, Ponta nu va mai putea acum decât să se afilieze uneia din formațiunile eurosceptice sau chiar antieuropene, ai lui Salvini sau Kaczynski. La fel, oriunde intră Viktor Orban, cei doi pioni ai lui Ponta nu vor fi primiți. Ei nu pot merge nici cu cei ai lui Nigel Farage, pentru că acela nu iubește oportuniștii estici, ci preferă rasiștii și extremiștii pe față.

Așa că cei doi europarlamentari ai lui Ponta, Crețu și Tudose, riscă să se regăsească fără afiliere, adică fără bani și putere. Cine nu e afiliat la un grup politic nu poate ocupa o funcție în Parlament, ba chiar nu primește fonduri pentru a organiza activități, de pildă să aducă vreun taraf din România, cu mici și sarmale, potrivit moldova.europalibera.org

Altfel zis, vor fi ignorați de toți și obligați să trăiască din salariu.