În prezent, în statele membre a început Campania electoral pentru alegerile europarlamentare. Ulterior, după încheierea alegerilor europarlamentare, la nivelul Uniunii Europene trebuie să fie decisă foarte repede înfiinţarea pieţei unice a energiei, pentru negociarea cu Rusia a unor preţuri unice la importurile energetice, precum şi încheierea acordului comercial UE-SUA.

"Guvernul pe care îl conduc şi România susţin în totalitate, noi am discutat acest lucru cu premierul Tusk, ştie foarte bine că are spijinul nostru. Mai direct, pe înţelesul tuturor, nu 28 ţări care negociază separat cu Rusia preţul energiei, pentru că asta înseamnă de fiecare dată preţuri mai bune sau mai rele, în funcţie de interese politice, ci 28 de ţări europene care au o singură politică referitoare la energie, au o singură politică referitoare la preţurile cu care importă energie din Rusia şi, în felul acesta, fiind un partener mult mai puternic în relaţia atât de dificilă şi de complicată – din ce în ce mai dificilă şi mai complicată după agresiunea din Crimeea – între Europa şi Rusia", a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Un astfel de acord va creşte nivelul de competitivitate şi transparenţă, a adăugat premierul Victor Ponta. Deasemenea, va oferi oportunităţi economiei româneşti.