Evenimentul Zilei > Politica > Victor Ponta – raportul președintelui PSD din 2010 până acum
Victor Ponta – raportul președintelui PSD din 2010 până acum

Victor Ponta – raportul președintelui PSD din 2010 până acum

Raportul lui Victor Ponta în fruntea PSD se întinde pe nu mai puțin de 61 de pagini. Iată sinteza în șapte puncte a activității premierului la conducerea PSD, realizata de dcnews.ro:

1Este  un raport în care Victor Ponta prezintă date electorale istorice, informații despre ce a realizat și ce nu din ultimii 5 ani. Analiza  conține și veștile bune (performantele la parlamentare, locale și europarlamentare), dar și pe cele proaste (înfrângerea la prezidențiale, chiar și în condițiile obținerii celui mai mare număr de voturi de un candidat PSD în turul II de scrutin, din ultimii 10 ani).

2. Raportul prezintă ce merge bine, dar și ce poate fi îmbunătățit în activitatea PSD
PSD și-a întărit în toti acesti ani prezența pe scena internatională – relația cu PES, dar și întâlnirile cu lideri socialiști din țări europene. PSD are peste  500.000 de membri.

80% din promisiunile de la guvernare, îndeplinite
3. Raportul cuprinde un bilanț extins al guvernării – ce s-a promis și ce s-a făcut: 80% din promisiuni – îndeplinite.

PSD a impus un nou model economic, social-liberal, în care a respins austeritatea; creștere economică; locuri de muncă; reduceri fiscale; fonduri europene; măsuri de dreptate socială; agricultură și energie – sectoare strategice.

4. Este prezentat contextul – provocarile stângii în Europa
Stânga rămâne una dintre fortele centrale pe continentul european. In Europa, fortele de stanga si centru-stanga se afla la guvernare in 18 state. Cu toate acestea, stanga europeana se confrunta cu aparitia unei contestari.
Situația membriilor de partid implicați în dosare penale

5. Noi criterii de integritate și responsabilitate politică în PSD – cele mai ferme reguli de integritate dintre toate partidele din România, scrie în raport:
• Membrii de partid care devin inculpați în dosare de corupție își pierd, după caz, funcțiile de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului Romaniei.
• Membrii de partid care devin arestați preventiv în cazuri de corupție își pierd, automat, funcția politică din PSD.

6. Direcție occidentala – PSD dorește o direcție occidentală pentru România, într-o perioadă dificilă și într-un context regional complicat. PSD vrea consens pe scena politică, nu este interesat de scandalul între instituții, scrie în raport.

7. Obiective pentru întărirea PSD
• Ne asumăm noi obiective strategice pentru români, raspunzand la următoarele intrebări: Cum întărim Statul Social în Romania? Cum întărim economia și cum creștem veniturile celor mulți? Cum întărim democrația și participarea civică în Romania?
• Modificăm Statutul PSD, pentru a introduce reguli de integritate și responsabilitate politică, propuse ca model pentru restul partidelor.
• Pregătirea alegerilor și a candidaților pentru 2016 – transparență totală și criterii de integritate și competență.