Evenimentul Zilei > Actualitate > Victor Ponta, „pisica” din politica românească
Victor Ponta, „pisica” din politica românească

Victor Ponta, „pisica” din politica românească

S-a născut la 20 septembrie 1972, în Bucureşti. Este căsătorit cu Daciana Sârbu şi are doi copii. A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti şi Colegiul Naţional de Apărare. Este masterand în drept penal şi în management public şi cursant al "Summer Programme in History, Politics and Society", Exter College, Universitatea Oxford.

Victor Ponta a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Sector 1, coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor, Seful Corpului de Control al Guvernului şi ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii aquis-ului comunitar.

În anul 2002 a preluat funcţia de presedinte al Tineretului Social Democrat, iar în 2003 cea de vicepresedinte al social-democraţilor.

Lider al Tineretului Social Democrat, Victor Ponta s-a afirmat înainte de 2004 ca un protejat al lui Adrian Năstase. Ponta a avut şansa de a deveni un lider puternic în momentul în care a fost numit şeful Corpului de Control al premierului.

Ca lider al TSD, Ponta a avut rezultate vizibile, în sensul că a reuşit să obţină posturi şi funcţii pentru tineri, însă nu a implicat organizaţia în proiecte importante.

După pierderea guvernării de către PSD, Victor Ponta a intrat într-un con de umbră. Oscilaţia sa, din zona de protecţie a lui Adrian Năstase în cea a lui Ion Iliescu, i-a accentuat deficitul de imagine, Panta descendentă pe care a intrat a culminat cu eşecul în faţa lui Miron Mitrea în cursa pentru funcţia de secretar general al partidului.

Vizibilitatea sa ca lider TSD a scăzut în 2005, anul în care Victor Ponta nu a avut nicio iniţiativă politică.

OPINIA SPECIALIŞTILOR

"Încă perfectibil ca lider, încă neasimilat ca opţiune electorală, încă imaculat ca reflectare publică. Work in progress, poate fi viitorul preşedinte sau viitoarea dezamăgire a României. Profesional, îndrazneţ, alunecos" – Bogdan Teodorescu (politolog)
 

"A cam încremenit în poziţia de tânără speranţă. Gălăgios, obraznic, teribilist, maniheist"Mircea Kivu (sociolog)
 

"Speculativ, cu o evidentă creştere a independenţei în gândire, şi o foarte înaltă stimă de sine, cu toate că a avut un debut ezitant, oportunist, linguşitor. Pisică" – Bogdan Lucaciu (psiholog)

Voi cum l-aţi caracteriza pe Victor Ponta?

Vedeţi şi:

DEZBATERE EVZ: Portretul politicianului român
Traian Băsescu
George Becali
Vasile Blaga
Cristian Diaconescu
Mircea Geoană
Cozmin Guşă
Adrian Năstase
Norica Nicolai
Călin Popescu-Tăriceanu
Theodor Stolojan

Lavinia Şandru

Elena Udrea

Corneliu Vadim Tudor

Marian Vanghelie