Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, în centrul unui scandal de corupție

Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, în centrul unui scandal de corupție

Magdalena Alvarez este implicată într-un amplu scandal de corupție, privind deturnarea unor fonduri destinate unui program social, justiţia stabilind o cauţiune civilă de 30 milioane euro, potrivit mediafax.ro.

Dosarul în care este cercetată Alvarez vizează și Partidul Socialist al Andaluziei, ancheta fiind demarată de justiția spanionă la începutul anului 2011. Dosarul se referă la o posibilă deturnare, în perioada 2001-2010, a milioane de euro prin intermediul unui fond public destinat susţinerii financiare a unor persoane sau companii beneficiare de programe sociale.

Potrivit presei, suma deturnată ar putea depăşi 140 de milioane de euro.

Magistratul care instrumentează cazul, Mercedes Alaya, vrea să afle dacă o parte din fondurile programului au fost alocate fraudulos unor persoane sau companii apropiate Partidului Socialist care nu erau incluse în programe sociale, sau vărsate sub formă de comisioane unor intermediari sau unor sindicate, precum UGT şi Comisiones Obreras, cele mai mari din ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Magdalena Alvarez a fost ministru socialist al Lucrărilor Publice în perioada 2004-2009 şi a plecat ulterior la BEI.

Ea a fost pusă sub acuzare în iulie 2013, alături de 20 de alte persoane, pentru deturnare şi delapidare de fonduri în perioada în care a fost consilier economic şi financiar în guvernul andaluz, între august 1994-februarie 2004.

Ea este suspectată că a fost promotorul, împreună cu alte persoane, a procesului ilegal de acordare de ajutoare sociale de către guvernul Andaluziei, în perioada 2001-2011, prin intermediul înfiinţării unui fond.

Judecătorul care instrumentează cazul a impus o cauţiune civilă de 29,56 de milioane de euro Magdalenei Alvarez, pentru implicarea sa în acest caz, în baza ajutoarelor plătite în perioada 2001-2004, estimate la 177,4 milioane de euro.

Alvarez a declarat că va face apel la această măsură pe care o consideră total disproporţionată, ea refirmând că este nevinovată. Ea a arătat într-un comunicat că judecătorul recunoaşte faptul că utilizarea banilor din acel fond nu a fost în responsabilitatea ei.

BEI a anunţat într-un comunicat că urmăreşte îndeaproape cazul în care este implicată Alvarez şi că respectă prezumţia de nevinovăţie a acesteia.