Guvernul a decis în luna august reînfiinţarea INA care va avea atribuţii sporite în formarea funcţionarilor publici, a prefecţilor şi aleşilor locali, urmând să preia personalul şi patrimoniul deţinut de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Proiectul privind reînființarea Institutului a fost lansat în consultare publică de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus de vicepremierul Dîncu, în luna aprilie.

Dîncu declara, în noiembrie 2015, că prima sa hotărâre de Guvern se va referi la reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie, adăugând că acesta va avea un alt concept faţă de precedentul.

Prevederea ordonanței de înființare că INA poate organiza școli doctorale în colaborare cu alte instituții acreditate în acest sens este foarte controversată, având în vedere că doar universitățile pot acorda titlul de doctor. De altfel, s-a vehiculat ideea că Vasile Dîncu ar reconstrui instituția pentru a o conduce.

Însă, vicepremierul a ținut să precizeze: "Institutul nu va face concurență facultăților de administrație publică, va lucra împreună cu facultățile de administrație publică, va oferi formare probabil pentru funcționarii superiori, cursuri speciale. Oricine va ocupa funcția de prefect în viitor va trebui să aibă studii speciale, un an sau doi ani de administrație de înaltă clasă.

Institutul a fost înfiinţat în 2001 de către guvernul Năstase, iar apoi a fost desfiinţat în 2009, de către Guvernul Boc, ca urmare a unui plan mai larg de reorganizare a instituţiilor publice. INA a fost reorganizat atunci ca un departament în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, fără personalitate juridică.

Te-ar putea interesa și: