Duda, candidează pentru un al doilea mandat, fiind favorit în acest scrutin, el preovemind din partidul conservator Dreptate și Justiție (PiS) aflat la putere în Polonia. În urma acestui discurs președintele poate beneficia de susținerea puternicei Biserici Catolice și a părții tradiționaliste, foarte numeroase, a societății poloneze.

„În toată epoca comunistă copiilor li se impunea ideologia comunistă. Era bolșevism. Astăzi se încearcă inocularea unei noi ideologii, este un fel de neo-bolșevism”, a spus el, la Brzeg, în sudu-vestul țării.

„Încearcă să ne facă să credem că este vorba de oameni când e pur și simplu o ideologie”, a subliniat el.

Duda a semnat miercuri o „Chartă pentru familie” și s-a angajat să susțină familia tradițională poloneză dar și să „protejeze copiii față de ideologia LGBT” și să împiedice propagarea sa în „instituțiile publice”.

Cauza LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi) a fost tema majoră a alegerilor parlamentare din octombrie, câștigate de PiS.

Numeroase unități teritoriale poloneze, adeseori legate de PiS, au adoptat deja rezoluții în care se declară „zone libere de ideologia LGBT”.

Potrivit sondajelor recente, președintele Duda poate conta pe susținerea a circa 40% dintre alegători dar distanța care îl separă de principalul său concurent, primarul centrist al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, pare să se reducă.

Trzaskowski este creditat cu peste 25% din intențiile de vot.

Dacă la primul tur al alegerilor niciunul dintre cei 11 candidați nu obține peste 50% din voturi, va urma un al doilea tur, în 12 iulie, În acest caz, șansele de victorie ar putea fi egale între Duda și Trzaskowski, potrivit sondajelor.

Cu toate acestea sondajele de opinie îl creditează pe Andrzej Duda cu prima șansă de aobține un nou mandat în fruntea polonezilor, informează hotnews.