Evenimentul Zilei > Social > VEȘTI de la Guvern pentru MAME și persoane cu HANDICAP. Ce se întâmplă cu INDEMNIZAȚIILE de creștere a COPIILOR
VEȘTI de la Guvern pentru MAME și persoane cu HANDICAP. Ce se întâmplă cu INDEMNIZAȚIILE de creștere a COPIILOR

VEȘTI de la Guvern pentru MAME și persoane cu HANDICAP. Ce se întâmplă cu INDEMNIZAȚIILE de creștere a COPIILOR

Indemnizaţiile pentru mame de creştere a copiilor vor fi plafonate la suma de 8.500 de lei, iar cele pentru persoane cu handicap urmează să crească, din luna septembrie. Anunțul a fost făcut, vineri, în ședința de Guvern, de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Olguța Vasilescu.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a fost discutată indemnizația pentru mame de creștere a copiilor. Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale a transmis că a propus „plafonarea indemnizaţiei pentru mame la suma de 8.500 de lei, cât este, de fapt, maxim în Uniunea European, cât este în Germania”. Totodată, oficialul Muncii a precizat că vizează ca, prin decizia Executivului, să fie crescute indemnizațiile pentru persoanele cu handicap.

Intenția Guvernului de a plafona indemnizațiile pentru mame ia în calcul şi reducerea indemnizaţiilor mari care sunt deja în plata. În prezent, în jur de 1.100 de părinţi primesc lunar mai mult 8.500 de lei, iar cea mai mare suma încasată reprezintă echivalentul a peste 35.000 de euro pe luna, transmite ProTV.

După numai un an de la scoaterea plafonului pentru indemnizaţia de creşterea copilului, Guvernul vrea să pună din nou o limita. Cel mult 8.500 de lei vor lua mamele şi taţii care rămân acasă cu cei mici. Executivul motivează că plafonarea e necesară pentru că, în România, sunt indemnizaţii şi de 19 ori mai mari decât cele din Germania, acolo unde limita este de 1.800 de euro.

Pentru a-și motiva decizia, Guvernul arată că sunt diferenţe foarte mari între cea mai mică indemnizaţie de creștere a copiilor şi cea mai mare. În prezent sunt 1.100 de părinţi care încasează indemnizaţii de peste 8.500 de lei. Iar recordul este de 159.000 de lei pe luna. Asta în vreme ce 108.000 de tati şi mame încasează cea mai mică indemnizaţie, de 1.233 de lei.

Cele mai mari indemnizaţii sunt acordate unor părinţi din Bucureşti, Arad, Vâlcea şi Constanţa. Ei sunt şi cei mai afectaţi de plafonarea indemnizaţiilor.