Evenimentul Zilei > Actualitate > Vești bune pentru românii care vor să își achiziționeze o locuință. TVA-ul va fi redus considerabil
Vești bune pentru românii care vor să își achiziționeze o locuință. TVA-ul va fi redus considerabil

Vești bune pentru românii care vor să își achiziționeze o locuință. TVA-ul va fi redus considerabil

Românii care vor să își achiziționeze o locuință mai mare primesc vești bune la începutul acestui an. Programul „Noua Casă” se relansează, iar TVA-ul va fi redus considerabil pentru locuințele de până în 140.000 de euro. Autoritățile speră ca acesta să fie lansat până la 1 februarie.

Programul „Noua Casă” se relansează în 2022 și aduce modificări care le permit românilor să își achiziționeze o locuință mult mai ușor. Autoritățile speră ca debutul programului să fie pe 1 februarie.

Pentru un imobil cu o valoare de până în 70.000 de euro, românii trebuie să plătească un avans de 5% din valoare locuinței. În cazul în care valoarea imobilul depășește această sumă, avansul crește la 15% din costul locuinței.

O altă veste bună primită de români este cu privire la valoarea TVA-ului. Programul „Noua Casă” din 2022 aduce o reducere de TVA pentru locuințele a căror valoare este cuprinsă între 90.000 și 140.000 de euro. Dacă te încadreze în această sumă, nu va mai trebui să plătești 19%, ci doar 5%.

Anul trecut, în preferințele tinerilor au fost apartamentele cu două camere, a căror valoare nu depășește 70.000 de euro. Apartamentele cu trei camere nu au mai fost la așa mare căutare, românii schimbându-și preferințele în perioada pandemiei. Marea majoritate au optat pentru o casă în locul unui apartament cu trei camere.

Programul „Noua Casă” nu este dedicat doar celor care nu au o locuință proprie. Cei care dețin un imobil a cărui suprafață este mai mică de 50 de metri pătrați se încadrează pentru achiziția unei noi locuințe. Un alt aspect important în cazul celor care dețin deja o locuință este ca aceasta să nu fi fost cumpărată printr-un program de stat.

Programul a avut succes anul trecut, fiind 12.000 de beneficiari, nivelul de garantare fiind de 1,5 milioane de lei. Fondurile s-au epuizat extrem de repede, în doar patru luni.

Tipuri de locuințe care pot fi achiziționate prin programul „Noua Casă”:

a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
b) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.