Evenimentul ZileiInternationalE obligatoriu de pe 20 ianuarie! Se aplică celor de peste 16 ani. E lege

E obligatoriu de pe 20 ianuarie! Se aplică celor de peste 16 ani. E lege

E obligatoriu de pe 20 ianuarie! Se aplică celor de peste 16 ani. E lege
Parlamentul Franței a adoptat duminică, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care instituie obligativitatea permisului vaccinal. Este o măsură definitivă pe care guvernul de la Paris doreşte să implementeze cât mai repede în contextul noului val pandemic.

Conform Agerpres, textul a fost adoptat cu 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri. În același context, parlamentarii socialişti intenţionează să sesizeze Consiliul constituţional pentru a garanta respectarea „libertăţilor fundamentale″.

Această strategie va amâna cu doar câteva zile promulgarea proiectului de lege și va da satisfacție celor care protestează față de impunerea obligativității permisului vaccinal.

În contextul în care în Franța au fost raportate aproape de 300.000 de cazuri noi de Covid-19 în ultima săptămână, guvernul speră să introducă obligativitatea noului permis vaccinal în jurul datei de 20 ianuarie.

Atunci, va fi necesară o schemă de vaccinare completă pentru a avea acces la activităţile distractive, baruri şi restaurante. La fel se va întâmpla și pentru cei care vor să meargă la târguri sau să circule cu transporturile publice interregionale.

Testul negativ nu îi mai ajută pe francezi să intre unde doresc

Așadar, milioane de francezi au aflat că un test negativ nu va mai fi acceptat. Va exista, totuși, o excepție pentru situaţia în care persoana se deplasează spre unităţile sanitare.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Noul permis nu li se va aplica decât celor de peste 16 ani. Astfel, minorii cu vârste între 12 şi 15 ani vor putea prezenta actualul certificat de vaccinare împotriva Covid-19. Se estima iniţial că acest al 12-lea text sanitar schițat de parlamentari în doi ani va putea fi adoptat într-o săptămână, urmând a fi aplicat de la 15 ianuarie.

În ciuda estimărilor, realitatea a fost alta, iar timpul s-a dublat din cauza polemicilor declanşate în urma declarațiilor preşedintelui Emmanuel Macron, care a afirmat că vrea să-i enerveze pe nevaccinaţi.

Sâmbătă, peste 500.000 de francezi riscau să rămână fără permis sanitar deși erau vaccinați. Asta se putea întâmpla odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri gândite pentru dozele booster.

În Franța, adulţii vaccinaţi cu a doua doză cu mai mult de şapte luni în urmă au nevoie şi de a treia doză pentru ca permisul lor sanitar să-şi păstreze valabilitatea.


Accesează: