În urma unei vizite efectuate în Germania de ministrul muncii, Violeta Alexandru, autoritățile române și cele germane au convenit să colaboreze mai bine în privința situației lucrătorilor sezonieri.

Începând cu 1 ianuarie, sacrificarea animalelor şi prelucrarea cărnii în companiile de profil vor fi permise doar lucrătorilor care au contracte directe cu acestea – se arată într-un document elaborat de Ministerul Federal al Muncii, ce a fost supus discuţiei în şedinţa Guvernului de la Berlin.

Germania promite controale şi amenzi dacă nu vor fi respectate normele de muncă pentru români

De asemenea, în tentativa de a evita suprasolicitarea lucrătorilor, Guvernul german a decis dublarea, de la 15.000 la 30.000 de euro, a amenzilor pentru încălcarea normelor de muncă, precum şi introducerea supravegherii digitale a timpului de lucru pentru angajaţi.

Autorităţile germane promit sporirea controalelor la companiile de prelucrare a cărnii.

Mai mult, firmele care oferă cazare angajaţilor vor fi obligate să informeze autorităţile unde locuiesc aceştia, precum şi să precizeze sarcinile exacte pe care oamenii le au de îndeplinit în fabrici.

Reacţiile procesatorilor de carne din Germania nu s-au lăsat aşteptate

Heike Harstick, directoarea Asociaţiei Industriei de Prelucrare a Cărnii, a spus că ministrul muncii, social-democratul Hubertus Heil, ar fi cedat la presiunile sindicatelor, iar acum aruncă vina asupra întregii industrii a cărnii.

Aceasta a mai spus că infectările cu noul coronavirus în abatoarele germane sunt excepţii, nicidecum cazuri generalizate, potrivit celor relatate de Radio România Actualităţi.