Evenimentul Zilei > Economie > Vești bune pentru România. Ce a decis agenția de rating Standard and Poors
Vești bune pentru România. Ce a decis agenția de rating Standard and Poors

Vești bune pentru România. Ce a decis agenția de rating Standard and Poors

Ministrul Finațelor, Florin Cîțu, este mulțumit de faptul că agentia de rating Standard and Poors a luat în considerare programul de consolidare fiscală prezentat de actualul Guvern și a decis să păstreze rating-ul de țară al României.

Într-o postare pe o pagină de socializare, Cîțu afirmă că apreciata agenție de rating recunoaște consolidarea fiscală prezentată de actualul Guvern pentru 2020.

„În evaluarea efectuată, agentia de rating Standard and Poors recunoaște consolidarea fiscală prezentată de actualul Guvern pentru 2020, dar trebuie remarcate câteva aspecte evidențiate în raportul agenției de rating.

În primul rând, agenția explică foarte clar că schimbarea perspectivei a aparut din cauza creșterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilității politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani.

În al doilea rând, agenția a luat în considerare programul de consolidare fiscală prezentat de actualul Guvern.

În al treilea rând, agenția a decis să păstreze rating-ul de țară al României.

Iar în al patrulea rând, subliniez că suntem astăzi în această situație pentru că Guvernul anterior a ignorat toate avertismentele primite de la agenția de rating S&P încă din luna februarie anul acesta.

Eforturile mele și ale Ministerului Finanțelor Publice în perioada imediat următoare se vor concentra pe finalizarea elaborării bugetului pentru anul 2020 și perspectiva 2021-2022, prin care se vor implementa politici ferme de consolidare fiscală pe termen mediu.

Sunt sigur că în următoarele luni până și cei mai sceptici observatori se vor convinge că România a intrat într-o perioadă lungă de politică fiscală responsabilă. Doar persoanele naive sau rău intenționate pot să afirme că rating-ul de țară poate fi influențat după doar o lună de guvernare PNL”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.