Evenimentul Zilei > Economie > VESTE PROASTĂ: Petrolul se scumpește accelerat
VESTE PROASTĂ: Petrolul se scumpește accelerat

VESTE PROASTĂ: Petrolul se scumpește accelerat

Cotația barilului de petrol a crescut vineri, în condițiile în care joi a înregistrat un salt de 10%, cel mai mare avans înregistrat într-o singură zi în ultimii șase ani, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Evoluția a avut loc pe fondul revenirii piețelor bursiere și a știrilor referitoare la diminuarea ofertei de țiței.

În jurul orei 06.15 GMT, cotația barilului de țiței Brent cu livrare în luna octombrie era în creștere cu 69 de cenți până la 48,25 dolari, după ce în ședința precedentă a crescut cu 4,42 dolari până la 47,56 dolari per baril. 

De asemenea, cotația barilului de țiței WTI de referință pe piața din SUA era în creștere cu 65 de cenți până la 43,21 dolari, după ce joi a încheiat ședința în creștere cu 3,96 dolari până la 42,56 dolari.

„Datele peste așteptări privind creșterea economiei americane în trimestrul al doilea a fost principalul factor declanșator, la care s-a adăugat anunțul BP care a declarat situație de forță majoră în privința exporturilor sale din Nigeria”, au apreciat analiștii de la ANZ. 

Luni, prețul petrolului a atins cea mai scăzută valoare din ultimii șase ani și jumătate pe fondul îngrijorărilor cu privire la situația economie chineze. Analiștii sunt de părere că creșterile înregistrate ieri sunt o reacție la revenirea pieței bursier chineze și nu sunt un semnal pentru o creștere pe termen lung a prețului țițeiului.