Evenimentul ZileiEconomieVeste mare pentru românii care vor să acceseze programul Noua Casă. Startul se de vineri, ce bănci intră în joc

Veste mare pentru românii care vor să acceseze programul Noua Casă. Startul se de vineri, ce bănci intră în joc

Veste mare pentru românii care vor să acceseze programul Noua Casă. Startul se de vineri, ce bănci intră în joc
Începând de vineri, 26 martie, românii care vor să se mute în casă nouă pot aplica în cadrul programului garantat de stat.

Românii care vor să aplice pentru programul Noua Casă vor putea să înceapă demersurile pentru achiziționarea unei locuințe începând de vineri. Instituțiile care finanțează acest program primesc dosarele, a anunţat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Guvernul a aprobat plafonul de garantare a programului Noua Casă 2021, în valoare de 1,5 miliarde de lei. Iar reprezentanții de la Ministerul Finanţelor au diminuat, miercuri, comisionul de administrare, de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanţiei.

De asemenea, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanţiilor care pot fi emise de către băncile participante la acest program. În funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanţator în anul precedent.

14 bănci participă la acest program

Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanţelor, urmând ca aplicaţia informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

Care sunt avantajele la programul Noua Casă

„Programul Noua Casă îşi păstrează şi în anul 2021 principalele avantaje majore, faţă de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobânda avantajoasă şi garanţia de stat. Plafonul de garantare pe care îl avem la dispoziţie anul acesta va răspunde solicitărilor a peste 18.000 aplicanţi în program.

Având în vedere particularităţile acestui an, Guvernul a decis diminuarea comisionului de administrare, pentru a uşura sarcina tuturor românilor care au apelat la un credit ipotecar cu garanţie de stat.” A declarat Dumitru Nancu, Directorul general al FNGCIMM.

3 din 4 credite ipotecare, accesat prin programul Noua Casă

„Programul Noua Casă este cel mai eficient instrument anticiclic aplicat sectorial de către Guvernul României, având în vedere că 3 din 4 credite ipotecare, din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar, sunt accesate prin program.

În timp ce soldul garanţiilor Prima Casă şi Noua Casă, aflate în portofoliul FNGCIMM, începând cu anul 2009, a ajuns la un număr de peste 275.000, cu o valoare totală de 24,5 miliarde lei ce susţin finanţări de 50 miliarde lei, rata de default se menţine subunitară, la 0,30%”, a afirmat Dumitru Nancu.” A mai spus oficialul.


Accesează: