Evenimentul Zilei > Actualitate > Veste epocală pentru România! Va produce, în sfârșit, arme de top
Veste epocală pentru România! Va produce, în sfârșit, arme de top

Veste epocală pentru România! Va produce, în sfârșit, arme de top

Una dintre cele mai cunoscute companii românești a primit prima comandă pentru a fabrica componente pentru sistemele sol-aer Patriot. Compania va livra componente pentru toate cele 17 state care dețin sistemul radarul sistemelor sol-aer

În România, vor fi fabricate piese pentru sistemele sol-aer Patriot.

Compania americană Raytheon Missiles & Defense, care produce sistemul defensiv de radare şi rachete Patriot, a transmis companiei de stat Romaero SA o comandă pentru producţia în România a unor componente din sistemul de radar Patriot.

Odată cu livrarea acestei comenzi, ROMAERO va avea oportunitatea de a primi comenzi ulterioare venite din partea tuturor țărilor ce dețin Patriot.

Comanda de achiziție presupune producția de ansambluri mecanice ce vor fi incluse în procesul final de construcție a radarului Patriot, transmit reprezentanții companiei.

„Raytheon Missiles & Defense, divizie a companiei Raytheon Technologies, a trimis o comandă către compania aerospaţială românească Romaero SA pentru producţia de componente destinate sistemului de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot. (…) Comanda de achiziţie presupune producţia de ansambluri mecanice ce vor fi incluse în procesul final de construcţie a radarului Patriot”, a comunicat Romaero.

În urma transmiterii acestei comenzi de către Raytheon, compania românească va putea recepţiona alte comenzi de ansamble pentru sistemul Patriot din partea celorlalte ţări care deţin scutul antirachetă de producţie americană.

Contracte în toată lumea 

Sunt 17 state care au achiziţionat sistemul Patriot. Este vorba Statele Unite ale Americii, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia şi Regatul Bahrain, care operează în total 240 de sisteme Patriot.

Concret, precizează reprezentanții companiei, Romaero va furniza piese necesare procesului de mentenanţă al acestor sisteme, dar va livra şi piesele necesare sistemelor noi care vor fi fabricate de Raytheon Missiles & Defense.

„Colaborarea industrială dintre cele două entităţi îi va permite Romaero să livreze componente atât pentru România, cât şi pentru celelalte 16 naţiuni care se bazează pe sistemul Patriot pentru a le asigura apărarea integrată antiaeriană şi antirachetă. (…) Începând cu livrarea acestei comenzi, Romaero are oportunitatea de a primi comenzi ulterioare venite din partea tuturor ţărilor ce deţin Patriot”, precizează Romaero.

Acesta nu este singurul contract pe care Romaero l-a încheiat cu un producător american de armament. Compania românească şi Sikorsky (parte a grupului Lockheed Martin) au încheiat un acord de parteneriat industrial pentru asamblarea, echiparea, customizarea şi întreţinerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk produs de compania americană în Polonia.